Пациенти влизали в болница по 13 пъти за 6 месеца

Вероника Шербанова 24 септември 2013 в 13:24 1572 0

Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.
Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.

Има пациенти, които са влизали в болница по 13 пъти в рамките на шест месеца. Това заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред „Труд“.

В момента работим по справка за това колко пъти един пациент е влизал в болница в рамките на първите шест месеца на годината. Оказа се, че около 130 души са влизали в болница по 8 пъти. Други пък са били хоспитализирани по 11, 12 и 13 пъти, обясни Тодорова.

По думите й предстои да се разбере по кои клинични пътеки са приемани.

Сред тях има и малки пациенти с детска церебрална парализа, които според нормативните документи би могло да бъдат хоспитализирани всеки месец. Не говоря обаче за тях и физиотерапевтичните им пътеки, посочи Тодорова.

Според справката пациентите, приемани по 8 пъти в рамките на половин година, са основно възрастни хора. „Допускам, че имат хронични заболявания, има и такива с декомпенсиран диабет, но лекарите компенсирали ли са го въобще в някои от осемте пъти в болница“, коментира шефът на НЗОК.

Голям е хаосът, който цари и в рамките на самата Здравна каса, допълни Румяна Тодорова.

Продължавам да се шокирам от оставеното наследство в Касата. Този процес не е приключил. Най-силно ме впечатли хаосът, който цари в институцията. Ако тук нещата бяха подредени, можехме да изискваме ред и отвън, а това не е така, посочи тя.

В НЗОК има 12 дирекции, които не си говорят помежду си, и всички чакат някой нещо да им нареди – няма мисъл, няма творчество. Не познавам 80% от новодошлите хора, които са пристигнали в институцията с нагласата да бъдат изпълнители, а не се сещат, че това е централно управление и трябва да са методолозите в системата. Те трябва да правят анализи, да сигнализират, а районните каси да знаят какво да вършат и къде са пробойните, което обаче не се случва, каза Тодорова.

Финансовият контрол е особено слаб. В много от случаите служителите не знаят защо са отишли на проверка, като може би самата институция е довела до това положение, обясни Тодорова.

Събирам контрлните дирекции и ги питам как са направили графика за следващия месец. Оказва се, че от 20-30 обекта само 2-3 са по същество. Останалите, да не кажа че са, но ми приличат на отиване на екскурзия, уточни Румяна Тодорова, като допълни, че част от проблема идва от ниските заплати на инспекторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови