Шефката на НЗОК: Ще плащаме за онколекарства въпреки дефицита

23 август 2013 в 10:45 1897 0

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Здравната каса ще продължи да плаща медикаментите за онкоболни пациенти, въпреки дефицита в бюджета, обяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова пред bTV.

На пресконференция вчера тя прогнозира недостиг на 108 млн. лв. в бюджета на касата, като напомни, че най-големият разход на НЗОК за онколекарства. 

Заради това Тодорова заплаши, че ще изпрати проверка на всички болници, в които се лекуват пацианти с рак, като се започне с варненската болница "Св. Марина".

„Проверките са не само, за да се санкционират болниците и да се твърдят вини, а да видим защо толкова изведнъж скочи разходът на онколекарствата”, обясни днес Тодорова.

От болница "Св. Марина", за които беше даден пример, че са накарали пациент да плати близо 5 000 лева, за да си осигури иначе безплатното и гарантирано от държавата лечение, отговориха вчера, че ситуацията е възникнала заради „порочното и некомпетентно планиране на средствата от предното ръководство на НЗОК, които се изчерпаха още през месец юни”.

Румяна Тодорова контрира това оправдание с факта, че още през декември миналата година е решено, че през 2013 г. болниците имат право на преразход от 5% за цялата година.

„Този преразход в „Св. Марина” е направен още в първото тримесечие. Във второто тримесечие, където е въпросният месец юни, касата е продължила да заплаща всичко, независимо колко процента е надвишеното.

Тоест финансова дисциплина няма. Има постановление за цени, за обеми и по силата на този документ се работи. Има разписани правила от НЗОК.

Трябва да се разбере, че пари има, но те се изтеглят от следващи тримесечия ", обясни шефката на касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!