Първанов: Ще водя тежката битка с вредното управление на Бойко Борисов

Последна промяна на 03 февруари 2012 в 09:05 1754 0

Георги Първанов
Георги Първанов

Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това - слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление. Това каза в интервю на bTV Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 година.

Срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект – каза Георги Първанов. Нека битката да бъде жестока за следващите избори, но - политическа. Да не влезе в персонална битка, защото нещата ще загрубеят. Срещу мен в момента се води персонална война, не политическа. Никой не излезе да направи равносметка на двата ми мандата, дори и ръководството на ГЕРБ, каза Първанов.

Той обясни, че се надява не само той и Сергей Станишев да бъдат лидерите в БСП. Очакванията на Първанов са от конгреса на партията да излезе „по-силна“.

Според него министър Цветан Цветанов е символ на насилието, ГЕРБ е издигнала насилието в ранг на държавна политика, а Бойко Борисов е най-яркият изразител на тази политика.

Първанов коментира обвиненията на вътрешния министър за това, че Алексей Петров е бил от обкръжението на президента и така е била покровителствана престъпността. „Цветанов е вътрешен министър, а не е махленска клюкарка. Ако той има доказателства за мен, нищо по-лесно от това – да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда“, каза Първанов и обясни, че до момента министърът не се е позовал на конкретни факти, както би направил всеки истински мъж. Цветанов не боравил с конкретни факти, защото бил наясно, че двамата с Първанов ще се видят в съда.

„Откъде започнаха атаките – от момента, в който казах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои. Но – политически, а не – личностен. Но те пренесоха нещата на лична основа, Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица“, каза Георги Първанов.

„Ако някой е имал връзка с Алексей Петров, той е този, който е правил обща фирма с него, той отиде на свиждане при него след атентата“, каза Първанов. „Аз научих, че Алексей Петров е съпричастен към службите на България през 2005 или 2006 г., когато беше осветен след скандала в Народното събрание с Румен Петков. Това е дребно, елементарно, прехвърлят върху някого вината за нещо, за което сами са отговорни“, каза още той.

Първанов смята, че реакцията с връщането на ордена „Стара планина“ на вицепрезидента Марин е „човешка и оправдана, след онова, което каза по негов адрес премиерът Борисов“. С Росен Плевнелиев мисля, че се получи добър диалог, каза Първанов. Неговата амбиция да се създадат много съвети е симпатична. Това е добра идея, за да привлечеш експертният потенциал на нацията, но неработеща, каза Георги Първанов. Продуктът, който президентът произвежда, остава неизползван, остава нечут от другите институции, каза Георги Първанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !