Първанов: Ще водя тежката битка с вредното управление на Бойко Борисов

Юлиан Христов 03 февруари 2012 в 09:05 3451 0

Георги Първанов
Георги Първанов

Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това - слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление. Това каза в интервю на bTV Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 година.

Срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект – каза Георги Първанов. Нека битката да бъде жестока за следващите избори, но - политическа. Да не влезе в персонална битка, защото нещата ще загрубеят. Срещу мен в момента се води персонална война, не политическа. Никой не излезе да направи равносметка на двата ми мандата, дори и ръководството на ГЕРБ, каза Първанов.

Той обясни, че се надява не само той и Сергей Станишев да бъдат лидерите в БСП. Очакванията на Първанов са от конгреса на партията да излезе „по-силна“.

Според него министър Цветан Цветанов е символ на насилието, ГЕРБ е издигнала насилието в ранг на държавна политика, а Бойко Борисов е най-яркият изразител на тази политика.

Първанов коментира обвиненията на вътрешния министър за това, че Алексей Петров е бил от обкръжението на президента и така е била покровителствана престъпността. „Цветанов е вътрешен министър, а не е махленска клюкарка. Ако той има доказателства за мен, нищо по-лесно от това – да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда“, каза Първанов и обясни, че до момента министърът не се е позовал на конкретни факти, както би направил всеки истински мъж. Цветанов не боравил с конкретни факти, защото бил наясно, че двамата с Първанов ще се видят в съда.

„Откъде започнаха атаките – от момента, в който казах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои. Но – политически, а не – личностен. Но те пренесоха нещата на лична основа, Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица“, каза Георги Първанов.

„Ако някой е имал връзка с Алексей Петров, той е този, който е правил обща фирма с него, той отиде на свиждане при него след атентата“, каза Първанов. „Аз научих, че Алексей Петров е съпричастен към службите на България през 2005 или 2006 г., когато беше осветен след скандала в Народното събрание с Румен Петков. Това е дребно, елементарно, прехвърлят върху някого вината за нещо, за което сами са отговорни“, каза още той.

Първанов смята, че реакцията с връщането на ордена „Стара планина“ на вицепрезидента Марин е „човешка и оправдана, след онова, което каза по негов адрес премиерът Борисов“. С Росен Плевнелиев мисля, че се получи добър диалог, каза Първанов. Неговата амбиция да се създадат много съвети е симпатична. Това е добра идея, за да привлечеш експертният потенциал на нацията, но неработеща, каза Георги Първанов. Продуктът, който президентът произвежда, остава неизползван, остава нечут от другите институции, каза Георги Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови