Отвличането на Лара не носи почерка на "Наглите"

Последна промяна на 09 март 2013 в 17:45 3277 1

Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС
Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС

 

Почеркът на похитителите, отвлекли преди 5 дни дъщерята на Евелин Банев-Брендо, е различен от този на групата за отвличания „Наглите”. Затова и причината за случилото се по всяка вероятност не е искане на откуп.

Това коментира бивш секретар на МВР от края на 90-те години и настоящ експерт по национална сигурност пред bTV.

„Отвличанията на „Наглите” започваха тихо, стремежът беше да не се забележи, че има отвлечени, за да може да се иска тихомълком oткуп от роднините. Сегашният случай е много драстичен. Така не се действа, като се иска откуп, защото извършителите попадат веднага под лупата на МВР. Нетипичното е стрелбата, наглото отвличане посред бял ден - в близост до охраняван национален обект, пред къща с няколко камери, както и сред къщи все на богати хора, всяка от които има охрана”, обясни Радулов.

При похищения с финансова цел е нормално искането на похитителите да се предяви до две денонощия. В случая е минало доста време, което също говори, че по-скоро целта е Брендо да бъде притиснат по някакъв начин, изтъква експертът.

 „Не казвам да не се мисли в посока искане на пари, но има и други варианти. Все пак дейността на Брендо е обширна – трафик на наркотици, пране на пари... Има и друго, което остава в страни – той през последните години посредничи при изкупуване на големи комплекси по Слънчев бряг от името на руски групировки и олигарси. Затова смятам, че той или дължи на някого пари, или се опасяват, че ще заговори по някои от темите, по които би могъл да заговори и затова искат да го притиснат”, каза още Радулов.

 Експертът по национална сигурност направи паралел между показната стрелба срещу Златко Баретата пред Съдебната палата в София и отвличането на 10-годишната Лара.

 „И Баретата, и Брендо направиха заявки в публичното пространство, че ще говорят за висши служители в спецслужбите. Брендо през 2006 г. каза, че ако заговори кой как е замесен в наркобизнеса, ще пострадат много хора, включително от властта”, посочи бившият секретар на МВР.

 Той допълни, че ако целта на похищението на 10-годишната Лара Банева е била баща й да не говори в италианския съд, то след връщането му в България детето ще бъде пуснато.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2013 в 19:31

А този "експерт" къде точно работи сега, и къде е работил след 90-те години, за да се кичи с тази професия? И на какво основание ни дава дълбокомислените си разсъждения по случай, който е още в развитие?