Колко месеца има годината за данък автомобил в София

Нели Чолашка 30 август 2013 в 17:47 10070 3

Данъчна служба. Снимка БГНЕС.
Данъчна служба. Снимка БГНЕС.

За проблем в информационната система на Столична община при плащането на данък за автомобил, който принуждава собствениците на новозакупени коли да плащат за период, за който вече е платен налог от предишния собственик, предупреди читател на OFFNews.

Той е купил кола на старо през май, за която има документ, че данъкът ú за първото полугодие е платен от предишния собственик (данък МПС може да се плати и на две вноски през годината). През юли мъжът отишъл да плати за втората половина на годината в район "Красно село", но оттам му казали, че няма как без да плати и за предходни месеци.

На въпрос защо е нужно да плаща, след като вече е платено за тази кола за първата половина на годината, от администрацията му отговорили, че информационната система го иска.

Това се дължи на тълкувание на Националната агенция по приходите (НАП) на Закона за местните данъци и такси, обясниха за OFFNews от общината.

В закона е описан варианта, при който данък, платен за една година, освобождава от плащане нов собственик, който купи автомобили в рамките на календарната година.

Законът обаче нищо не споменава за платен на две вноски налог. В този случай тълкуванието предвижда новият собственик да плати от месеца, в който е купил колата, а на стария собственик да се въстанови надплатената сума при отписването на колата.

На въпрос на OFFNews защо е нужна тази излишна бюрокрация - двама души да ходят до общината - един за вписване, и един за отписване на колата, зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обясни, че това е изискване на закона, но той с удоволствие би облекчил процедурата, ако законът бъде променен.

Такива промени са възможни и логични, като се има предвид, че вече масово се спазва изискването да се изповядват сделки само при доказано платени данъци, коментира Барбалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!