"От здравия разум до поетическото безумие в "Под игото" е темата на матурата по БЕЛ

Александра Маркарян 21 май 2012 в 11:07 14448 17

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„От здравия разум до поетическото безумие в романа „Под игото“ на Иван Вазов“ е темата, върху която пишат дванадесетокласниците на матурата по български език и литература, разбра OFFNews.bg. Официално темата ще бъде съобщена на медиите в 12 часа.

Зрелостниците разполагат с откъс от финала на романа и трябва да напишат по избор есе или интерпретативно съчинение.

Това е вторият компонент на изпита по български език и литература. Той беше изтеглен час след началото на матурата в 8 часа.

Първата част от матурата е тест. Задачите, включени в него, бяха генерирани рано тази сутрин в Министерството на образованието.

Тестът се стори сравнително лесен на дванадесетокласниците.

"Върнах се отново да помисля за отговора само при три-четири въпроса. В първия, например, трябваше да се посочат грешно изписаните думи. Самите думи бяха сложни, това ме затрудни", разказа момиче, излязло около час преди официалния край на изпита. Тя беше разпределена да държи матурата в 105 СОУ в ж.к. "Дианабад" с преподаване на италиански и рисуване.

В последния 41-ви въпрос, за писане на съчинение или есе, тя предпочела есето. Съчинение по така формулирана тема щяло да я затрудни повече.

Не така сдържани бяха обаче повече от половината излизащи от 105-о. Формулировката отказа някои изобщо да пишат текст - съчинение или есе.

"Нищо не съм писала, дано имам поне 25 точки на теста за тройка. Дано и на биологията да не ни прецакат така", оплака се например момиче, току-що излязло от изпитната зала. Тя ще държи биология на втората задължителна матура на 23 май.

Това е първата от двете задължителни матури, на които се явяват завършващите средното си образование. Вторият зрелостен изпит по предмет по избор ще се проведе в сряда, 23 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!