Орешарски ще търси подкрепа за бюджета от удобните "протестиращи"

OFFNews 08 август 2013 в 19:21 3292 12

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Поредна среща между премиера Пламен Орешарски и представители на „протестиращите“ граждани ще се състои утре в Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

„Разговорът е част от ангажимента на премиера да води активен обществен диалог и инициативата му всеки втори петък в месеца да обсъжда с граждани актуални за страната теми. В срещата ще участва и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев“, съобщи пресслужбата.

Досегашните няколко срещи с протестиращите се оказаха фарс – реалните участници в антиправителствените протести от първия ден бойкотираха разговорите и в тях се включиха само подкрепящи кабинета организации, които сипят обиди по демонстрантите. Форматът на разговорите е разводнена „седянка“, в която се говори безцелно по безкраен списък теми от майчинските до въгледобива и АЕЦ „Белене“.

Още от първата среща пролича опитът на управляващите да легитимират престоя си във властта с декларираната подкрепа на въпросните удобни организации за социалната програма на кабинета.

Новата двучасова среща ще се състои точно два дни, след като президентът върна с вето актуализирания бюджет, в който са заложени социалните мерки на правителството. От управляващите многократно изтъкнаха, че по този начин президентът спъва социалните мерки, лишавайки най-бедните слоеве на обществото от допълнителни плащания и бизнеса от разплащане на задълженията на държавата към него. В отговор Росен Плевнелиев подчерта, че подкрепя всички социални мерки в актуализирания бюджет, но те са минимален процент от предвидения от кабинета нов външен заем от 1 милиард лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!