БСП иска извънредно заседание на НС заради ветото

Елица Мартинова 07 август 2013 в 16:53 3094 8

Антон Кутев, Снимка: БГНЕС
Антон Кутев, Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на Народното събрание ще бъде свикано заради ветото върху промените в Бюджет 2013, което президентът Плевнелиев наложи днес. Това съобщи на брифинг след пресконференцията на държавния глава червеният депутат Антон Кутев.

Позицията на БСП е в разрез с мнението на председателя на НС Михаил Миков, който в понеделник бе категоричен, че дори да има президентско вето, няма да прекъсва почивката на депутатите.

"Макар да сме категорични, че ветото на президента е в разрез с демокрацията, БСП, съвместно с кабинета, ще започнем серия с нови преговори с всички заинтересовани страни - работодатели, синдикати, хората с увреждания, млади майки, тютюнопроизводители, бизнеса, който чака разплащания, бизнеса, който потребява ваучери - огромно количество хора. За тази цел ще се свика извънредно заседание на парламента", обяви Кутев.

Той отказа да уточни кога ще се състои извънредният парламентарен ден с обяснението, че това не е въпрос от неговите правомощия.

Самото вето Кутев определи като "очаквано".

"Естествено, че ветото не ни изненадва, то беше очаквано. По-скоро в този случай под съмнение стоят мотивите на президента, доколкото ние не можем да приемем обвиненията в непрозрачност на актуализацията или в липса на диалог", каза червеният депутат.

Според него с ветото си президентът Плевнелиев показа, че или е проспал бюджетната процедура и е некомпетентен, или е злонамерен. По думите на Кутев става въпрос за чисто политически подбуди и президентът цели да се намеси в процес, който е извън правомощията му.

"Разпределението на средствата е главно в три направления - разплащане с бизнеса, социални плащания, подкрепа за фискалния резерв.  И в трите управления има тежки дефицити, предизвикани от всички възможни функции на Плевнелиев като президент - като човека, назначил служебно правителство и като бивш министър на ГЕРБ. Бюджетът, на практика, е опит  да се поправят грешките, които лично той, партията, от която произлизаше, и служебното правителство направиха", посочи Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!