Омбудсманът също подкрепи лекарските протести

Вероника Шербанова 04 март 2013 в 19:18 1377 0

Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС
Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС

Омбудсманът на България Константин Пенчев подкрепи болниците в искането им за премахване на лимита на клиничните пътеки и препоръча на здравния министър в оставка Десислава Атанасова да вземе спешни мерки за преодоляването на проблема.

Това става ясно от писмо, изпратено от него в отговор на отвореното писмо на лекарите от „Пирогов“, в което те се обявиха против намаляването на обемите на медицинските дейности, наложено от Здравната каса.

„Силно съм обезпокоен от недоволството на лекарите и ситуацията, пред която са изправени болничните заведения, предвид поставените пред тях ограничения и намалени финансови средства", пише Пенчев.

По думите му трябва да има механизъм за коннтрол на болниците, но това не трябва да се отразява върху достъпа на българите до качествено медицинско обслужване.

Категоричен съм, че здравето и живота на хората не може и не трябва да бъдат

функция от прогнозни обеми на дейност и ограничени бюджети, заяви омбудсманът.

На 21 февруари лекарите от болница „Пирогов“ и от Българския лекарски съюз поискаха оставката на управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков заради новата методика на НЗОК, според която се налагат лимити на медицинските дейности, заплащани от Касата. По думите на лекарите от „Пирогов“ според новата методика приемът и лечението на болни в лечебното заведение е трябвало да спре на 20 февруари.

Ако този административен акт стане факт, ще бъдат ограничени за възможностите за диагностика и лечение на спешно болни пациенти, особено на деца, които се нуждаят от високоспециализирани дейности, които могат да се извършат само в „Пирогов“, обясниха лекарите. Те предвиждат още, че ще се наложи съкращаване на 40% от персонала.

Консенсус не беше постигнат и след три часа разговор между Пламен Цеков, директора на болницата и здравния министър в оставка Десислава Атанасова.

Против новата методика се обявиха и други лечебни заведения в София и страната. С искане за оставка на управителя на НЗОК и премахване на лимитите лекари от цялата страна протестираха на 28 февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови