Съдът върна на работа уволнения заради нападението над Доган гард от НСО

Юлиан Христов 19 юли 2013 в 11:49 4127 5

Уволненият полк. Георги Райков. Снимка: Сергей Антнов
Уволнения полк. Георги Райков. Снимка: Сергей Антнов

Административният съд в София отмени уволнението на гарда от НСО Георги Райков, отстранен заради нападението над Ахмед Доган.

Райков беше отстранен от работа заради инцидента от 19 януари, когато Октай Енимехмедов насочи пистолет в главата на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. По време на конгреса на ДПС Райков е отговарял за авангарда – хората, които са охранявали подстъпите към залата в НДК, където се проведе партийния конгрес. Райков беше първият гард, който обезвреди Октай Енимехмедов и се опита да го опази от побоя, който делегатите от ДПС му нанесоха.

Заедно с Райков, заради инцидента, беше уволнен и шефът на личната охрана на Доган, а други шестима служители получиха дисциплинарни наказания.

Отменената от съда заповед за уволнение е издадена на 23 януари 2013 г. от временния началник на службата за охрана при президента.

Делото бе образувано по жалба на Райков срещу въпросната заповед. 

Съдът е приел, че заповедта трябва да се отмени, защото началникът на НСО не е доказал вина у Райков, дисциплинарното уволнение не съответства на изискванията в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС).

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!