Босия ще съди полицията (Видео)

Владимир Йончев 03 декември 2012 в 10:43 3503 2

Николай Колев - Босия, Снимка: БГНЕС
Николай Колев - Босия, Снимка: БГНЕС

Николай Колев - Босия - човекът, от когото започна доматеният протест пред парламента преди 2 седмици, ще съди Първо РУП-София.

Това обяви самият той по време на пресконференция в понеделник.

Причина за иска е начинът, по който полицаите са се отнесли с Босия след задържането му.

По думите му те са нарушили човешките му права и са се изгаврили с личността му.

Босия разказа, че още при ареста си е уведомил служителите на реда за здравословните си проблеми.

"Въпреки това те отказаха да ми извършат задължителния медицински преглед, което е абсолютно погазване на човешките и гражданските ми права", категоричен е дисидентът.

Той вече е уведомил за случая адвоката си.

"Ще си ги наритам, както си искам", закани се Босия.

Той сподели още, че досъдебното производство срещу него е спряно и дължи на държавата 200 лв. заради дребно хулиганство.

Темата на пресконференцията бе "Как се организира и провежда политически протест в демократична страна?".

Според Босия основните проблеми на държавата са злонамерената политическа класа и Конституцията, която по думите му съдържа повече липси, отколкото регламент.

"Демокрацията в България не е в опасност. Тя просто бе мъртвородена", обясни Колев.

Той предложи план за преодоляване на проблема.

"Разиграх много варианти. Всеки от тях стигаше до реално суспендиране на Конституцията, кръгла маса и създаване на програмно правителство, което да се справи с политическата и конституционна криза", заяви Босия.

Според него кръглата маса трябва да работи постоянно. Тя ще се състои от независими експерти, които да изготвят програма за развитието на страната в близките години. 

Босия предлага изпълнението на тази програма да бъде следено от граждански съвети.

Колев смята, че временното правителство трябва да бъде съставено от неполитически личности - университетски преподаватели, научни сътрудници от БАН и общественици с доказан морал.

Друг проект, който Босия предлага, е т. нар. "граждански университет". 

"Той има за цел да подготви политически, организационно и експертно хора с чиста биография, капацитет и морал. За целта ще бъдат канени лектори от страни като Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Прибалтика и ЕС. Става дума за изтъкнати дейци на прехода като Лешек Балцерович и Вацлав Клаус", обясни Босия.

Той бе категоричен, че единственият начин България да поеме по пътя на демокрацията е в управлението да влязат нови кадри, които не са обременени от досегашния политически живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови