2 г. затвор грозят Босия заради 1 хвърлен домат

Александра Маркарян 21 ноември 2012 в 09:47 7007 16

Hиколай Колев - Босия пред парламента днес. Снимка: Сергей Антонов
Hиколай Колев - Босия пред парламента днес. Снимка: Сергей Антонов

2 години затвор грозят Николай Колев-Босия заради единия развален домат, хвърлен по сградата на парламента.

"Прокурорското обвинение срещу мен е за тежка хулиганска проява, по член 325, алинея първа от Наказателния кодекс. За това се предвижда присъда до 2 г.", каза Босия в интервю за bTV.

Чл. 325. (1) гласи: "Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание".

Николай Колев бе арестуван вчера пред парламента. Там 40 полицаи се бяха събрали, за да чакат провеждането на протестния му акт, обявен по-рано чрез блога му. В публикувано там писмо Босия заявява, че на 20 ноември ще вземе 6 домата и ще хвърли по един срещу шест институции: парламента, президентството, Министерския съвет, Съдебната палата, БНТ и БНР.

Протестът на Босия срещу парламента бе заради "лошите закони, които не са закони, защото истинският закон е договор с цялата общност, защото в първа точка от Конституцията пише, че властта произлиза от народа"; срещу президентството заради "нищоправенето от страна на президентската институция, наведената поза при среща с представители на великите сили и назначението на отрепки за дипломати. Срещу безкритичното отношение при подписването на укази за влизането на законите в сила"; срещу правителството "заради цялостната политика и действията на МС срещу обществото и националните интереси"; срещу БНТ и БНР, защото "с нашите пари те обслужват една малка шайка от политически престъпници и мафиоти".

Босия обясни, че взел развалени домати, а не например камъни и лимони защото мекият домат не може да нарани никого - "дрехите ще изпера, но глава не мога да зашия", каза Колев. Не използвал яйца, защото "яйцето е скъп продукт".

Взел червени развалени домати, защото "такива са в целия парламент - червени и развалени", каза Босия днес пред сградата на парламента, където отново отиде.

Допълни още, че много искал да купи развалени домати за протеста си, но на пазара го попитали защо са му развалени. Когато обяснил, продавачът отказал да вземе пари и настоял: "Моля, вземете повече".

Колев заяви още, че при задържането не са били спазени правата му. Дадоха ми лист с напечатаните ми права, за да го попълня. Казах, че искам всичките си права. Не ми дадоха нито едно, обясни Босия. Той не получил правото си на адвокат, не му дали да се обади на съпругата си, не му осигурили медицинска помощ, а малко кръвното му налягане било 110/190.

"Нямаме полиция, а милиция, коментира Босия. Явно за нея струвам колкото 40 жандармери и полицаи", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!