Томатина срина табелата на ВСС (снимки и видео)

Последна промяна на 21 декември 2012 в 18:08 4140 16

Доматен протест Снимка: Сергей Антонов
Доматен протест Снимка: Сергей Антонов

Над 30 демонстранти се събраха на доматен протест в петък пред Висшия съдебен съвет.

Сред протестиращите бяха и синдикалистът Пламен Даракчиев, бунтарят Николай Колев – Босия, както и Чавдар Янев - един от малкото, успели да осъдят “Топлофикация”.

Последният хвърлен домат успя да свали и част от табелата на ВСС.

 

 

Тук можете да видите и разширен репортаж от демонстрацията:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2013 в 14:50

"Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее, тоз ли който Бога прободе
на кръста нявга зверски в ребрата или тоз който толкоз годин ти пее - търпи и ще си спасиш душата. Той ли, кажи ми?" За точността на цитата не съм сигурен, но нямяме ли един пример поне - Ботийов?

27.12 2012 в 15:30

Да се радват, че тия милиционери-мутри на снимката не са им обърсали по два шамара! И за да има граждански протести, в България трябва да има предимно граждани, а не милиционери.

23.12 2012 в 01:50

В политиката хвърляне на жребий(теглене на жребий) означава подбор на вземащите решения чрез лотария. Длъжностните лица се избират като случайна извадка от голяма група кандидати.
В древната Атинска демокрация хвърлянето на жребий е бил основен метод за назначаване на длъжностни лица, и използването му се е считало за основна характеристика за демокрация. Днес обикновено се използва при избор на съдебни заседатели в т.нар. Англо-саксонска правна система.
Древна Атина [редактиране">

Атинската демокрация, развита през 6-ти век пр.н.е., от това което наричали изономия (равенство пред закона и политиката) и хвърлянето на жребий е бил основния начин за постигане на тази справедливост. Използвало се е за избор на повечето длъжностни лица и за съдии. Аристотел свързва равенството и демокрацията:
„ Демокрацията произтича от идеята, че тези които са равни във всяко едно отношение са абсолютно равни. Всички са еднакво свободни, за това те твърдят, че всички са абсолютно свободни… Следващото е когато демократите, на основание, че всички те са равни, претендират за равно участие във всичко. “
„ Счита се за демократично, когато публичните длъжности се разпределят чрез жребий; и за олигархично, когато се запълват с избори. “
В Атина „демокрацията”(буквало преведено власт на народа) е била в опозиция на тези, които защитавали олигархията(власт на малцина). Атинската демокрация била определяна като управление от мнозинството(обикновените хора), които били разпределени по комитетите, управлявани от тях. В речта на Перикъл при погребението на падналите войни от История на Пелопонеската война, Тукидид пише:
„ Управлява се от мнозината, вместо от малцината; затова се нарича демокрация. “
Атиняните вярвали, че хвърлянето на жребий е по-демократично от избори и използвали сложни процедури със специално създадените машини за разпределение(клеротерион) за да избягнат корупционните практики, използвани от олигарсите да купуват пътя си към длъжност. Избраните членове на гражданския съд полагали клетва при назначаването си. Аристотел и Херодот подчертават избора чрез жребий като тест за демокрация:
„ Властта на народа има най-справедливото име, равенство(изономия) и не прави нищо от
нещата, които прави монарха. Жребият определя длъжностите, властта се държи под отговорност и обсъждането се провежда публично.

В наши дни [редактиране">

Хвърлянето на жребий често се използва при избор на жури в Англо-саксонската правна система и в малки групи.

22.12 2012 в 16:18

Подкрепям протеста!

22.12 2012 в 10:44

"На робът свобода не му трябва,
трябва му друг роб!...."

т.е. някой които да критикува, презира и т.н.т. т.е. някой спрямо които той да е чувствува по-възвишен - какъвто е Вашият случай.

22.12 2012 в 10:42

Отначало думи, после домати и по нататък и с бой ако трябва!
:-D

22.12 2012 в 10:31

Аз съм против универсални протести, тип - "Долу правителството!!!"... защото сме видели до какво водят - възкачват се уж нови, а досущ като старите хайвани!

Но да се протестира срещу конкретни престъпления и личности е полезно и най-мирният начин да се ПОЧИСТИ управленческата ни система от корумпирани, неморални, пристъпни и дискредитирани кадри.

22.12 2012 в 09:47

Wattie, а какъв е начинът според теб? Когато хората масово негодуват срещу едно назначаване, следва ли то да се извърши?
Сигурна съм, че има достойни хора за този пост. Защото да се примиряваме със злоупотреби?

21.12 2012 в 20:10

С домати няма да стане - трябва си и бой.
:)

21.12 2012 в 19:50

При липса на аргументи, "ти си анонимен и мнението ти не важи" е редовния довод.

Еквивалентно е на "не ми дреме, аз си се харесвам и се смятам за прав".