Обвиняемият за убийството на Луканов с обезщетение за изтезанията

14 май 2013 в 17:19 1414 0

Андрей Луканов
Андрей Луканов

Държавата ще плати 27 000 евро неимуществени вреди на Юрий Ленев, който бе заподозрян за убийството на бившия министър – председател Андрей Луканов през 1996 г. Това решение ще бъде гласувано на утрешното заседание на кабинета в изпълнение на присъдата срещу България от Съда по правата на човека в Страсбург.

По делото „Ленев срещу България” съдът е потвърдил, че е нарушена забраната на изтезанията и нечовешко и унизително отношение, на правото на зачитане на личния и семейния живот и на правото на юридическа защита.

Юрий Ленев е бил изтезаван от специалните полицейски части през 1999 г., когато е арестуван по подозрение, че е съучаствал в убийството на Луканов. Мястото на изтезанията – база на МВР в Копривщица, стана популярно като Къщата на ужаса. Съдът отбелязва, че въпреки разминаванията в медицинските експертизи за броя и вида на нараняванията, е безспорно, че те са толкова сериозни, че е нарушена забраната за изтезания.

Нараняванията безспорно са получени преди Ленев официално да бъде задържан под стража, отбелязва още съдът в решението си.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!