Образователният министър: Мислих две минути, преди да кажа "да" на президента

Александра Маркарян 18 март 2013 в 08:53 2036 1

Проф. Николай Милошев, министър на образованието в служебното правителство. Снимка: БГНЕС
Проф. Николай Милошев, министър на образованието в служебното правителство. Снимка: БГНЕС

Мислих две минути, преди да кажа "да" на президента. Така отговори образователният министър проф. Николай Милошев на въпроса бързо ли е взел решение да стане министър в служебния кабинет по време на интервю за bTV тази сутрин.

"Нашият президент не е човек, на когото лесно можеш да откажеш. Той започва разговора с всички необходими аргументи", каза проф. Милошев.

Все пак той е имал няколко часа, през които да мисли около евентуалното предложение. Няколко часа по-рано ми казаха, че президентът ще поиска да разговаря с мен, каза министър Милошев. Всичките ми мисли през това време бяха, че нямам право да откажа.

За работата си като министър в оставащите по-малко от два месеца до изборите проф. Милошев заяви, че ще се срещне с ректорите и научната общност, за да чуе техните предложения; ще се постарае да направи свой приоритет учителското съсловие. Най-конкретната му задача до 12 май, когато са изборите, ще е организацията и разписването на правилата за провеждане на кандидат-гимназиалната кампания и матурите.

Приоритет е и оперативната програма "Наука и образование за бърз разтеж". "Бюджетът по тази програма ще бъде малко повече от 1 милиард лева, разбира се за следващите 6 години. Така че имаме осигурено финансиране", обясни Милошев.

Проф. Милошев потвърди и днес, че зам.-министърът, отговарящ за средното образование, ще е Мариана Банчева, координатор в Национална мрежа за децата. Познавам от скоро г-жа Банчева, но съм сигурен, че тя ще е добър зам.-министър, каза Милошев и изтъкна опитът ù в неправителствения сектор и при разработването на национални програми и проекти в областта на средното образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови