Съседът по бюро на Аню Ангелов става зам.-министър на отбраната

Владимир Йончев 13 юни 2013 в 20:06 6142 1

Зам.-военният министър Иван Иванов. Снимка: Pan.bg
Зам.-военният министър Иван Иванов. Снимка: Pan.bg

Съседът по бюро на предишния военен министър Аню Ангелов става зам.-министър на отбраната.

Инж. Иван Василев Иванов и Аню Ангелов деляха една стая в Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО (АЗКОН), където и двамата работеха, преди Ангелов да влезе в правителството на Бойко Борисов. 

Любопитното съвпадение напомня за случката с Калин Тихолов. След публикацията на OFFNews, че човекът, отговорен за "Дюнигейт" е номиниран за министър на инвестиционното проектиране и последвалата реакция в социалните медии, Орешарски замени Тихолов със съседа му по бюро Иван Данов, с когото двамата работеха в една стая.

Иван Иванов е завършил Военната академия „Г. С. Раковски”, специалност „Земна артилерия и ракетни войски”. Преминал е курс в Колежа по отбрана на НАТО за висши ръководни кадри на НАТО в Рим, както и курс за управление при кризисни ситуации в Германия, курс за управление на ресурсите на отбраната и мобилизационните ресурси, както и курс за военни наблюдатели на ООН във Виена.

Кариерата му е свързана най-вече с АЗКОН - неправителствена организация, която играеше значителна роля в преговорите за създаване на американски бази в България и силно ги подкрепяше.

В кариерата си Иванов има и няколко секретни мисии в бившите съветски средноазиатски републики. Около тях отдавна се носят противоречиви коментари, но достоверността им е труднопроверима, тъй като са свързани със спасяването на изпаднали в беда български военни представители.

Иванов оглавяви дирекцията за човешки ресурси в Министерството на отбраната, където беше назначен от Аню Ангелов. През декември 2012 година той напусна поста си и като мотиви посочи, че не е съгласен с кадровата политика в министерството.

Вторият назначен днес заместник министър на отбраната е Али Неджми Ниязи. Той заемаше този пост и по време на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови