Прекрояват доклада за националната сигурност

Юлиан Христов 12 септември 2012 в 13:58 1508 1

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

Годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2011 г., изготвен от правителството, трябва да се преработи, защото в него липсва темата за международния тероризъм. Това каза депутатът от ГЕРБ Иван Петров, който е член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, цитиран от Дарик.

В интервю за радиото той заяви, че  заедно с останалите членове на комисията е отправил препоръки към правителството да преработи доклада. „Не може да се говори, че с позицията си бламирам собственото си правителство”, обясни в интервю за Дарик депутатът, според когото особено след атентата на летище Бургас е недопустимо подобен документ да се изготвя „формално” и в него да не попадне подадената от ДАНС информация за рисковете.

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС предлага решение на НС, с което да задължи кабинета да изтегли доклада си, да го преработи като „в него да се даде адекватна оценка за рисковете пред националната сигурност, включително от международен тероризъм”. Иска се още правителството да изготви нов план за противодействие на тероризма, който да отчете, че територията на страната е станала обект на терористична атака.

„В документа не попадаше изобщо темата за международния тероризъм - просто тази тема липсва”, обясни Иван Петров. Запитан кой не си е свършил работата - правителството, ДАНС или чиновниците, подготвили документа, депутатът от ГЕРБ посочи, че за негова радост в Държавната агенция „Национална сигурност” са си свършили работата. „В годишния доклад на ДАНС темата за тероризма е засегната и там се обръща внимание на това, че дори и да няма пряка заплаха за България са дадени предпоставките за подобни терористични актове. За съжаление обаче служителите и експертите в МС не са се съобразили с тези констатации на ДАНС”, обясни Петров.

„Би следвало да напомня на хората, които подготвят тези доклади, най-малкото да се съобразяват с това, което службите подават. Не може ДАНС да подава тази информация, а тя да не попада в доклада на правителството”, допълни той.

Депутатът не се ангажира с прогноза как ще гласува групата на ГЕРБ в парламента по този въпрос с доклада. „Смятам, че при един разговор с колегите ми бихме могли да стигнем до едно становище, в което по никакъв начин не се уязвява изпълнителната власт, а тъкмо обратното - да се избегне формализма и по-динамично да отговаряме на дневния ред в сектора „Сигурност”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови