New Europe: Брюксел пази дистанция от ГЕРБ и Борисов

Последна промяна на 20 юни 2013 в 14:45 2809 23

Протестът.  Снимка: Сергей Антонов
Протестът. Снимка: Сергей Антонов

Онлайн изданието New Europe публикуваме на страницата си обстоен материал за политическата ситуация у нас под заглавие "Брюксел пази дистанция от ГЕРБ и Борисов".

Публикуваме текста без промени.   

"Въпреки резултатите от последните избори в България, които показаха поражение на дясната партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, и въпреки успешното формиране на нова коалиционно правителство с премиер социалистът Пламен Орешарски, страната преминава през политически кошмар.

В желанието си да задържи властта предишната управляваща партия се опитва да манипулира българите, като организира антиправителствени протести.

Вчера, за шести ден по ред, около 7000 демонстранти, по данни на полицията в София, се събраха с искането за разпускане на новосформираното правителство.

Причината е, че предишните управляващи от ГЕРБ трябва да се изправят пред сериозните последствия от лошите си административни практики и е много вероятно срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов (и други) да бъдат повдигнати обвинения с непредвидени последствия.

При това положение ГЕРБ се намира в положение на отчаяние и се опитва да дестабилизира страната, за да има извинение президента Росен Плевнелиев да разпусне легитимно избраното правителство на Пламен Орешарски и да направи нови избори. На тези нови избори ГЕРБ се надява да има продължителна предизборна кампания със служебно правителство, избрано от президента, да разгроми опонентите си и да спечели изборите, манипулирайки вота по-добре от предишния път.

И наистина, на последните избори около половин милион гласа бяха манипулирани в полза на ГЕРБ (откраднати гласове, купени гласове със системата на гласуване с плик, фалшиви бюлетини и т.н.). Въпреки това, след като партиите, които спечелиха изборите, бяха наясно, че при нови избори ще има дори повече купени гласове, те не рискуваха да обявят изборния процес за невалиден и всички опозиционни партии се обединиха в коалиционно правителство, само за да освободят страната и българите от ГЕРБ.

Извинението за продължаващите демонстрации беше назначаването на Делян Пеевски, успешен медиен собственик, депутат на Движението за права и свободи (ДПС), което е част от коалиционното правителство, като председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) на страната. Демонстрациите, организирани от ГЕРБ, настояват за отстраняването на новия шеф на ДАНС, тъй като при заемането на своя пост, Пеевски ще има достъп до всички секретни документи, които показват много неудобни моменти от 4-годишното управление на ГЕРБ.

Пеевски, в опит да допринесе за мирното излизане от кризата, подаде оставка преди три дни, но „спонтанните“ протести, допбре подготвени и организирани, продължават.

News Europe разговаря с демонстранти по-рано днес и разбра, че тези, които са получили по 50 лева, за да участват в митинга, искат нови избори, докато тези, които са се присъединили безплатно към протеста скандират срещу ГЕРБ и Борисов, който увеличи безработицата и намали стандарта на живот. Това са основните реакции, които нашият репортер получи вчера, докато разговаряше с хора по улиците на София. Млад протестиращ заяви, че „няма причина България да е в криза, понеже страната не е в Еврозоната“.

Тъй като протестиращите нямат конкретна обща причина за протеста, освен към предишните политики, е възможно рано или късно сътресенията да изчезнат и животът в България да се нормализира.

В Брюксел Европейската народна партия, която изигра значителна роля за идването на ГЕРБ на власт преди четири години, дискретно се разграничи от Бойко Борисов и партията му. ЕНП е много загрижена за изборите за европарламент през май следващата година и не искат да бъдат асоциирани с партията, която изгуби изборите в България и е изправена пред обвинения в корупция и антидемократични политики. Още повече, че българските социалисти с лидер Сергей Станишев, в момента председател и на Партията на европейските социалисти, имат толкова добър имидж в Европа.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева обаче продължава да подкрепя ГЕРБ и Бойко Борисов, тъй като най-вероятно се надява един ден да бъде поканена в България, за да „спаси“ страната. И все пак, нейното влияние в политиката на Брюксел е незначително, тъй като ЕНП, на която е член, не иска повече да чува за Борисов и ГЕРБ, поне до изборите през май 2014 г."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2013 в 12:39

ТИ трябва да си глупавата, щом се мислиш, че си "открила конспирация"......

25.06 2013 в 00:00

Че са тъпи комунистите спор няма.
Пак така се бяха издънили, когато любовникът на серГея беше регистрирал оня сайт "бойкостов", а после серГея се правеше на ощипана мома и обясняваше, че партията му не се занимавала с черен пиар :)

22.06 2013 в 17:58

:D :D :D

- Тук Дума1, Дума2 обади се!
- Тук Дума2, на линия и в готовност!

21.06 2013 в 12:25

:) Вестник "Дума":
http://duma.bg/node/56766

Не се нуждая от повече доказателства кой е авторът на тая гнусна статия.

21.06 2013 в 08:47

http://ivo.bg/2013/06/20/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D0%B2-ne w-europe-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B8/#comments
Български донос в NEW EUROPE брани “медийния лидер” Пеевски и “социалистическия премиер” Орешарски от гнева на 85 на сто от българите
By Иво Инджев ⋅ юни 20, 2013 ⋅

21.06 2013 в 01:11

Е те БКП затова си го пазят така Пеевски, той явно и в.Дума спонсорира :)

20.06 2013 в 22:33

Европейците вече игнорират Цвъки и Боко, тия двамата са пътници, свършено е с тях...

20.06 2013 в 18:43

Това беше стар бесеперски номер навремето (в ранните 90 год. на миналия век) техни компромати, които са явно "изсипани", като съдържание и стил, да се представят обективистично, като авторитетни коментари от "западни издания", представяни като неутрални, или пък "десни".

20.06 2013 в 18:41

Благодаря, статията за доживотния затвор на комсомолеца хуту беше много интересна (случаят си е поучителен в много насоки), а пък тъповатата поръчкова статийка, щом никой не си слага името под нея, няма защо да се коментира изобщо.
Но вашата работа по "червената връзка" също заслужава уважение, поздравления.

20.06 2013 в 18:30

Е? Аз какво написах на "Второ"?

Според теб кой седи зад "New Europe Team"? Някой белгийски журналист или българката в изданието?