Награждават Йордан Соколов с орден "Св. св. Кирил и Методий"

30 октомври 2012 в 15:43 1942 0

Йордан Соколов
Йордан Соколов

 

Председателят на парламента по време на управлението на Иван Костов Йордан Соколов да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен. Това ще предложи утре Министерският съвет на президента Росен Плевнелиев.

Решението ще бъде гласувано по време на редовното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

Соколов ще бъде предложен за отличието „за особено значимия му принос за развитието на демократичните процеси в страната“.

Йордан Соколов е роден през 1933 г. Той е юрист с над 50-годишна адвокатска практика.

Преди 1989 г. е избиран за член на Софийския адвокатски съвет за 7 мандата. Бил е член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство.

След промените през 1989 г. Соколов член на Оперативното бюро на Националния клуб за гласност и демокрация и член на Националния координационен съвет на СДС. Няколко мандата е зам.-председател на СДС.

През 1990 г. е един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991 г. е избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров.

През 1994 г. е избран за депутат в 37-ото Народно събрание и председател на ПГ на СДС, а през 1997 г. като депутат в 38-ото НС става негов председател.

През 2001 г. е народен представител в 39-ото НС и заместник-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия.

За орден ще бъде предложен и проф. Михаил Неделчев по случай 70-годишнината му.

Проф. Михаил Неделчев е роден на 17 юли 1942 г. Завършил е славянска филология и философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като литературовед и литературен критик, редактор в сп. „Родна реч” и в. „Литературен фронт”, в издателство „Български писател”. От 1993 г. е главен редактор на сп. „Демократически преглед”.

Интересите на проф. Неделчев са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот. Автор е на 14 книги.

От 2000 г. е председател на Сдружението на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на преводачите в България.

След 1989 г. проф. Неделчев е ангажиран с политическа дейност. Народен представител е в Седмото Велико народно събрание и в 36-тото НС, в което е председател на комисията по радио и телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!