Мирослава Тодорова: Уволнението ми е унижение за правосъдието

13 юли 2012 в 13:17 6947 4

Мирослава Тодорова. Снимка: Сергей Антонов
Мирослава Тодорова. Снимка: Сергей Антонов

Решението за уволнението ми е унизително не само за мен, но и за правосъдието. Не съм жертва, а обект на репресия.

Това заяви съдия Мирослава Тодорова в началото на днешната ú пресконференция по повод решението на ВСС. С 19  гласа вчера Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Тодорова от Софийския градски съд.

Днес около 200 нейни колеги съдии протестираха пред сградата на ВСС в София и поискаха отмяна на решението.

През 2011 г. съдия Тодорова е гледала 309 дела, до които достъпът ú е бил изключително затруднен. До месец март не е имала кабинет, в който да ги чете.

Тодорова коментира, че се чувства неудобно заради делата, които е забавила, но заяви: "Решението на ВСС към мен е държавен произвол".

Съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, след като през януари, в интервю за bTV той я обвини в "обвързаности" с организираната престъпност. Тя само заяви, че е: "нетърпимо да има вербална агресия между институциите през медиите". Според нея това дело би трябвало да има превантивен ефект и да няма нападки към съда с клевети.

Днес Мирослава Тодорова отказа да коментира дали уволнението ú е свързано с делото за клевета срещу вицепремиера и вътрешен министър. Тя определи делото като прецедент в цялата световна съдебна практика.

Решението на ВСС за моето уволнение е държавен произвол. Тодорова обясни, че наказението ѝ е станало в процес, в който тя не е била извикана, за да даде обяснения. Това е и един от аргументите, който дава основания да се смята, че решението на ВСС няма да издържи в съда. „От медиите разбрах за решението на ВСС, защото от там не ме уведомиха за заседанието си и не ме изслушаха. Предишния ден пак от медиите разбрах, че ще има такова заседание, на което ще се дискутира оставката ми. Положението, в което бях поставена като съдия, беше унизително не само за мен, но и за правосъдието“, коментира на пресконференцията днес Тодорова.

Тя обясни, че по едно от делата, за които е наказана, са разпитани 56 свидетели, един анонимен и двама защитени, разпитани са 30 вещи лица, а двама от подсъдимите са в ареста повече от две години. Ако тя бъде отстранена, делото трябва да започне от начало. Тодорова обясни, че решението на ВСС все още не ѝ е предадено, но веднага щом го получи тя ще го обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Тя обясни, че очаква съдът да се произнесе бързо, за да бъде взето решение от председателя на СГС - Владимира Янева за това дали делата на Тодорова да бъдат прехвърлени на друг неин колега или ще бъдат довършени от съдия нея.

"Не отричам забавянето на делата, но натовареността на съдиите може да ги държи в зависимост. ВСС досега нищо не направи, за да се реши проблемът с натовареността на съдиите", каза Тодорова и поясни, че се срамува от това, че е допуснала тези забавяния. "Не съм се забавила от некомптетентност", изтъкна тя. В същото време тя каза, че никога не е имала подходящите условия, за да се занимава с делата си, най-малкото, защото години наред няма кабинет, в който да направи това. По думите ѝ ВСС нито веднъж не е защитил независимостта на съдиите и всички призиви за това са оставали без отговор.

Цялата пресконференция можете да чуете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!