Quantcast

Миков: Бежанците страдат, защото службите ни не работят

Последна промяна на 09 октомври 2013 в 12:13 1486 2

Бежанци
Бежанци

Българските служби, чиято работа касае бежанците на територията на България, не си вършат работата, макар че получават средства от държавния бюджет за целта. Българското общество не е достатъчно ангажирано с проблемите на сирийските бежанци.

Това заяви в обръщение към парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков. Думите му бяха част от дебат по проекторешение, внесено от "Атака", за недопускане на имигранти от Близкия Изток, включително и бежанци от Сирия. Впоследствие единствено националистите подкрепиха собственото си предложение.

Председателят на парламента Миков  изрази остра критика към работата на службите, които се занимават с престоя на бежанците у нас:

Много е лесно да спазваш Конвенцията за бежанците, когато в България няма бежанци, да назначаваш служители в агенции, когато няма миграционен натиск върху страната, и много е трудно да накараш тази система да си върши работата за това, за което е назначена.

От парламента трябва да прозвучи ясното послание - до последния служител на Агенцията по бежанците, службите по миграция и други структури, които години наред получават средства от държавния бюджет. Трябва да започнат да си вършат работата, защото политическите разговори са едно, а работата е друго.

Според председателя на парламента идеята за затварянето на границите е недопустима. Той изтъкна, че България неведнъж през годините е доказвала, че е в състояние да помогне на имигранти в нужда. Според него обаче за целта трябва да се ангажира вниманието на по-широка част от обществото:

Големият въпрос, който днес се поставя, е имали България като страна капацитет да се справи с това предизвикателство - 6000 души. Има ли? Или трябва да кажем, че нямаме капацитет, че не бива да имаме големи очаквания за възможностите на България, която е приела арменците и други бежанци и се е справяла без служби по миграция, без служби за бежанците, без държавен бюджет. Онази държава е могла да се справи. Аз смятам и това е въпрос на всички политически сили, че България сега може да се справи много по-добре. Как? Като политиците излъчат еднакви послания към гражданите, като ангажираме с този въпрос много повече български граждани и отговорни амдинистрации. България има 264 общини, не може ли всяка община да приеме по едно или две семейства с малки деца?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2013 в 13:51

Миков, гръмни се.

Службите, които трябва да се занимават с бежанците, НЕ работят от години. Какво значи "когато нямаше бежанци"?

Когато преди 6 месеца занесохме един ван с багаж на бежанците - от детска количка до мъжки обувки и питахме, от какво имат нужда, хората казаха "от всичко - от кибрит до чорапи". Проблеми бежанците имаха и тогава. Приютите и тогава си бяха коптори, препълнени до горе с хора като добитък. Бременните нямаха достъп до лекар, въобще - пълна трагедия.

Тези бежанци, които дават интервюта на развален български, да не са го научили за месец и половина в приютите? Или стоят тук от година-две, че и повече, борейки се с нашата "система"...

Само че тогава бежанците не ви бяха медийно интересни и само няколко човека на собствени мускули се опитваха да помагат с благотворителност и правна помощ.

Направо не мога да повярвам, какви глупости се говорят в тази държава на гърба на едни хора, които са изгубили всичко! Пълна темерутщина и лицемерие.

09.10 2013 в 13:18

Миков, не работят службите, понеже правителството им дава такъв пример.