Quantcast

БСП съчувства на сирийците и приветства кабинета

Последна промяна на 08 октомври 2013 в 15:33 1655 3

БСП. Снимка: БГНЕС
БСП. Снимка: БГНЕС

БСП съчувства на сирийските бежанци и приветства усилията на кабинета да се справи адекватно със ситуацията. Това се казва в позиция на левицата по темата, изпратена до медиите от пресцентъра на "Позитано" 20, на фона на разкритията, че настанените у нас сирийци умират от глад.

От централата на БСП пишат, че с "изключителна тревога" наблюдават бежанската вълна към България. Социалистите подчeртават, че още преди години е имало индикации за тази опасност, но управляващите тогава не са предприели нужните мерки и страната "се е оказала" неподготвена. Управляващите използват възможността за да изразят критиката си към президента, който, според тях, трябва да свика Консултативен съвет по национална сигурност.

Ето какво гласи позицията на БСП по темата:

  1. изразява най-искрено своето съчувствие към хората, принудени да напуснат родните си места поради заплахи за своята сигурност и да търсят дом в други държави;

  2. оценява положително решението на правителството да обсъди в Съвета за сигурност ситуацията и да създаде Национален и регионални кризисни щабове към Министерския съвет. Приветства усилията и мерките, които то полага за осигуряване на места  и условия за настаняване и за минимизиране на рисковете пред сигурността на страната, и го призовава да поеме по-активен ангажимент към населените места, в които се концентрират и настаняват бежанци;

  3. изразява тревога от мълчанието и нежеланието на Президента и Върховен главнокомандващ да свика по такъв важен въпрос заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което не само да бъдат представени оценка и анализ на ситуацията, но и да бъдат обсъдени конкретни мерки за преодоляване на рисковете пред националната сигурност на страната;

  4. призовава Европейския съюз в лицето на Европейската комисия да се ангажира пряко, за да подпомогне финансово и технически държавите-членки, засегнати от безпрецедентния бежански поток.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2013 в 18:17

И правителството на ГРОБ разчиташе на такива. И правителството на НДСВ също. Също и на СДС. А преди това и на БКП. По-назад вече няма смисъл.

08.10 2013 в 15:41

Правителството разчита на малоумни и необразовани хора, естествено. Такива, които не си спомнят, какво е казало същото правителство преди 2 месеца.

08.10 2013 в 15:36

Преди два месеца първо цветлин, а после орешарски казаха, че не очакват НИКАКВИ проблеми от евентуална бежанска вълна... Я се стегнете малко.

Президента преди да свика Консултативен съвет по национална сигурност трява да разпусне парламента.