Матю Левит: Не очаквам риск за България от Хизбула

07 февруари 2013 в 08:55 1743 1

Матю Левит Снимка: http://www.gwumc.edu
Матю Левит Снимка: http://www.gwumc.edu

 

 Няма риск от ответен удар срещу България заради обявеното заключение от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че следите за атентата в Бургас водят към "Хизбула".

Това коментира пред Българското национално радио директорът по въпросите на антитероризма и разузнаването от Института за близкоизточна политика във Вашингтон Матю Левит.

На въпрос дали казаното от министър Цветанов в публичното пространство ни прави по-уязвими, Левит отговори:

 Не, не мисля така. Преди няколко години официални разследващи лица от Запада отбелязаха, че България е избрана от" Хизбула" в Иран като потенциална мишена. Това не е ново. Не смятам, че фактът, че българските власти имаха куража да разследват този случай и казаха на глас кой стои зад това, ги излага на риск както и на отговор от страна на "Хизбула". Фактът, че могат да те погледнат в лицето и да кажат, че те не стоят зад това, дори да лъжат, ги удовлетворява.

 Според Левит Израел няма да атакува в отговор на резултата от разследването Иран или Ливан, а по-скоро ще натисне Европейския съюз да постави "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

 Аз не съм съвсем убеден, че на Хизбула ще й се размине в Европейския съюз. По-скоро Евросъюзът, под огромния натиск именно сега, ще трябва сериозно да разгледа възможността да включи там поне военното й крило, както вече направи Обединеното кралство, а може би цялата групировка, както пък направи Холандия. Имайте предвид, че не само българското разследване играе в този случай.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!