Плевнелиев: Версията за "Хизбула" не е обявена под натиск

07 февруари 2013 в 12:12 2137 1

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Версията за посочването на "Хизбула" като евентуалния извършител на атентата в Сарафово, не е взета под натиск. 

Това коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. 

"Не може да става дума за натиск от когото и да било. Става въпрос за обективен процес. Много ясно и категорично искам да заявя, че българските власти са свършили огромен обем работа. Когато са стигнали до конкретни имена, факти и доказателства, се очаква и съответно да бъдат обявени и междинните резултати. По същия начин те можеха да бъдат обвинени за това, че не посочват хода на напредъка", каза президентът.

Той допълни, че президентът не е разследващ орган, но е дал шанс на компетентите органи да посочат какво са свършили до момента. 

По думите на Плевнелиев единствено компетентните разследващи органи са тези, които могат да преценят какъв обем информация да извадят и какви факти да посочат. "Това, което се случи на Консултативния съвет, беше изцяло в рамките на конституцията и законите на държавата. Нещо повече, министърът на вътрешните работи имаше специално разрешение от главния прокурор на държавата, за да може да посочи съответните факти и доказателства пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Плевнелиев припомни, че той е бил от хората, които са настоявали за бързи действия и оповестяване на резултати от разследването в кратки срокове. "Това, което аз видях, е, че може би едно 90 % от работата вече е свършена. Това, което също мога да заявя, е, че Европол посочи големия напредък на българските власти и застана плътно зад техните изводи и резултати", коментира той. 

"Нека да дадем шанс да бъде доведено докрай това разследване, в интерес на сигурността на България, а не в интерес на следващите парламентарни избори да поставяме под съмнение постигнатото", допълни президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови