Ливанска нишка в атентата в Бургас

Юлиан Христов 09 август 2012 в 10:30 2157 2

Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС

Израелското разузване разполага с доказателства за проведени многобройни телефонни разговори между Ливан и Бургас в рамките на два месеца преди атентата на летище Сарафово, пише електронното издание на New York Times.

Вестникът се позовава на източник от израелското правителство, пожелал анонимност, тъй като става въпрос за класифицирана информация. Повече детайли от разследването не се споменават. Разузнаването знае кой е източникът от Ливан, провеждал разговорите, но все още не е ясно кой е стоял от другата страна на линията в Бургас. „Те би трябвало да знаят, че ние знаем номера в Ливан“, коментирал източникът на вестника.

Изданието отбелязва още, че седмици след атаката в Бургас българското следствие е до голяма степен в застой. Властите все още не са идентифицирали нападателя и неговите евентуални съучастници, въпреки че ликът му бе възстановен по компютърен начин и разпространен чрез Интерпол. Вестникът отбелязва също, че българското правителство все още се колебае да отправи пряко обвинение срещу „Хизбула“, като се има пред вид и това, че организацията не е обявена от Европейския съюз за терористична. Европейските партньори очакват повече информация от хода на разследването преди да предприемат тази политическа стъпка срещу „Хизбула“, отбелязва изданието.

След атентата в Бургас и Иран, и „Хизбула“, отрекоха да имат нещо общо с него с почти същата бързина, с която премиерът на Израел Бенамин Нетаняху хвърли вината върху тях. Българските и американските власти подкрепят израелската позиция, но неофициално, отбелязва още вестникът. Разследването все още няма категорични доказателства, сочещи към извършителя на деянието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!