Повторни разпити за атентата заради нечетливи показания

Юлиан Христов 09 август 2012 в 18:04 1650 0

Всички ранените при атентата в Бургас са върнати в Израел. Снимка: БГНЕС
Всички ранените при атентата в Бургас са върнати в Израел. Снимка: БГНЕС

Неразбираеми ръкописни показания налагат новите разпити на четирима от пострадалите при атентата в Бургас израелски туристи. Това каза пред "Дарик" следователят по случая Георги Илиев и добави, че до дни Върховната касационна прокуратура ще изпрати в Тел Авив молба за правна помощ. От следствието много държат да получат и в писмен вид разпита на Гилат Коланги, чийто съпруг загина при атентата.

Младата жена вече разказа пред израелски медии, че мъжът й се скарал с атентатора край багажното отделение на автобуса минути преди взрива. Водещият от българска страна разследването каза, че след множеството сигнали от граждани, които твърдят, че са разпознали по снимката терориста, има и няколко сериозни, които изискват по-голямо внимание.

По 90 сигнала всеки ден постъпват в следствието, след като МВР разпространи снимка на атентатора от летището в Бургас, съобщи Георги Илиев. Той призова хората, които имат някаква информация за човека от снимката, да продължават да се обаждат, защото всички сигнали са важни.

Все още няма информация за това кой е собственик на СИМ-картата, която беше открита при взривения автобус, обясни Илиев. Той подчерта, че към момента не може категорично да се твърди, че тя е на атентатора. Следовател Георги Илиев не пожела да коментира има ли данни за водени телефонни разговори два месеца преди атентата между Ливан и Бургас.

Три седмици след кървавия терористичен акт все още не е идентифициран извършителят, нито предполагаемите му съучастници. Това не означава, че разследването не напредва, категоричен беше Илиев. Той обясни, че разпитите продължават. В хотел „Перфект" въвВарна, където се предполага, че е бил съучастникът на атентатора, е разпитан целият персонал, допълни той. „Трябва да се вземат наистина сериозни мерки по отношение на националната сигурност и случилото се да не се повтаря", коментира Илиев на въпрос дали има очаквания кървавият инцидент да се повтори.

Работим много усилено по разследването на атентата в Бургас и сме благодарни на целия демократичен свят за подкрепата. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред BBC World, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Като партньори работим заедно и е категорично ясно, че ще намерим виновните, колкото и време и средства да отнеме това”, заявил държавният глава. По повод предполагаемо участие на „Хизбулла” в организацията на терористичния акт в Бургас, президентът подчерта, че разследването работи само с доказателства и факти. „Експертите трябва да бъдат оставени да си свършат работата, а след това политиците ще имат последната дума”, коментира президентът.

Росен Плевнелиев поздрави домакините на Олимпийските игри за отличната организация. Българите са добре подготвени и съм тук, в Лондон, за да ги подкрепя да постигнат повече. България е спортна нация с традиции и през последните 20 години спортистите ни имаха повече медали от олимпийски участия, припомни Росен Плевнелиев. Затова президентът даде много висока оценка на успеха на българските волейболисти, които след победа над Германия се класираха за полуфинал. В момента България строи спортни зали, започна и възстановяване на спортните съоръжения в българските училища, както и в по-малките населени места. Най-важното е да се създадат условия за разкриване на повече млади таланти, каза още президентът Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови