"Хизбула" е в България още от 1987 година

Георги Савчев 28 юли 2012 в 14:41 2376 0

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

В България сред временно пребиваващите арабски учащи се има членове и привърженици на "Хизбула" и шиитското движение "Амал".

Това се посочва в справка на Второ главно управление на Държавна сигурност от 20 ноември 1987 г., разкри проверка на OFFNews.bg в архивите на комунистическото разузнаване.

Според информацията на ДС, привържениците на "Хизбула" "посещавали областите с преименувани граждани за събиране на информация по възродителния процес" (запазена е оригиналната терминология на документа).

В справката на Второ главно управление на Държавна сигурност обаче се посочва, че данните за членове и привърженици на "Хизбула" и шиитското движение "Амал" у нас са непроверени.

Да се проверява внимателно

През 1988 г. началникът на Отдел 11 във Второ главно управление на ДС дава насоки на контрарузнавачите да изясняват планират ли привърженици на Хизбула "провеждането на акции на наша територия" срещу "техните традиционни врагове ( САЩ, Израел, Франция и др. натовски страни, Саудитска Арабия)".

Българските контраразузнавачи трябвало да изяснят и "проникването във и манипулирането" на "Хизбула" от специалните служби на Иран.

"Агентурно-оперативната, следствената и профилактична дейност да се провежда особено внимателно, при строго спазване на конспиративността, с оглед недопускане конфронтация с тези организации, предвид крайния верски фанатизъм и непредвидимостта в действията на техните членове", пише още в справка на Второ главно от юли 1988 г.

Клетка на "Хизбула" у нас 25 години по-късно?

На 19 юли 2012 година високопоставен американски служител съобщи пред New York Times, че атентатът в Бургас е дело на ливанската групировка „Хизбула“.

Атентаторът е бил член на клетка на „Хизбула“, която действа в България. Според данни на американското разузнаване, атентаторът е следвал указание да атакува израелски цели, когато се открие възможност за това. Указанието дошло от Иран и е реализирано от ливанската групировка „Хизбула“, пише New York Times.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!