Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Израелски експерт: Службите за сигурност се провалиха в Бургас

Юлиан Христов 25 юли 2012 в 09:34 5431 3

Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС

Службите за сигурност на летището в Бургас тотално са се провалили в охраната при атентата преди седмица. Това каза в интервю за Дарик радио Исаак Йефет, бивш шеф по сигурността в националната авиокомпания на Израел "Ел Ал".

Израелският експерт смята, че терористичният акт в Бургас е можело да бъде предотвратен, ако на летището е имало обучени агенти, които просто да наблюдават поведението на туристите.

"Най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат едни добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници", обясни Йефет.

Според него поведението на предполагаемия атентатор, записан от охранителните камери на летището, не е нормално и това няма как да не направи впечатление на един опитен агент. Смнителното според Йефет е това, че заподозреният се разхожда постоянно с две тежки раници, без да ги остави. "Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята... Плюс това, уж е на "Пристигащи", но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално. Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това?", разкритикува родните служби Йефет, цитиран от Mediapool.

Йефет е категоричен, че в Израел такъв човек моментално би бил забелязан и разследван. 

В петък на закрито заседание в парламента ще бъдат изслушани ръководителите на службите у нас. От тях ще бъде искано обяснение дали са разполагали с предварителна информация за атентата в Бургас. Обяснения ще дават председателят на ДАНС Константин Казаков и директорът на служба "Военна информация" към Министерството на отбраната Веселин Иванов и директорът на НРС бригаден генерал Драгомир Димитров, а също и министрите на вътрешните и външните работи Цветан Цветанов и Никилой Младенов. Като извънредна точка в утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в четвъртък е именно атентатът на летище Сарафово. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!