Левицата иска забрана за строеж върху 10 плажа

Елица Мартинова 17 януари 2013 в 13:22 2032 2

Плажна ивица. Снимка: БГНЕС
Плажна ивица. Снимка: БГНЕС

От „Коалиция за България“ предлагат да се създаде Временна комисия, която да обсъди и наложи мораториум върху строителството на територията на десет плажа по Черноморието. Това съобщиха в кулоарите на парламента червените депутати Михаил Миков, Димчо Михалевски и Петър Курумбашев.

Плажовете, върху които те предлагат да се наложи мораториум, са Иракли, Карадере, Камчийски пясъци – Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро – Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос.

Според Миков управляващите се опитват да прехвърлят проблемите на изпълнителната власт към законодателството.

„Свидетели сме на несръчен PR, който цели да потули основателните съмнения за корупция при сделките по сагата „Дюни“, заяви Миков. Той бе категоричен, че настоящият регламент е достатъчно добър, но изпълнителната власт не е свършила работата си.

Такова бе становището и на колегата му Димчо Михалевски. Той поясни, че предлаганата комисия трябва да задължи изпълнителната власт да изпълни задълженията си.

„МРРБ най-после да изпълни онази задача, която му е вменена от Чл. 6 на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, а именно – да изготви специализирани карти за цялото Черноморие, които да обхванат всички плажове, всички пясъчни дюни, езера, лагуни и пр.“, обясни Михалевски.

По думите на Петър Курумбашев МРРБ все още не е изпълнило тази задача, защото защитава частни интереси.

„Става въпрос за една игра какво е защитена зона и защитена територия. Защо българската администрация и българският политически елит толкова бягат от това да обявят защитени територии? Защото е по-добре те да останат защитени зони – тогава те са в ръцете на администрацията, която при определени условия може да разреши строежите по тях. А ако бъдат обявени за защитени територии, администрацията вече не може да се разпорежда с тях“, категоричен бе Курумбашев.

„Даже започвам да се чудя за кого са тези защитени зони? Те са защитени за природата или за някои определени фирми“, допълни още той.

Според левицата мораториумът върху строеж по десетте плажове трябва да остане в сила, докато МРРБ не изготви специализираните карти.

От „Коалиция за България“ предлагат да бъде създаден и Национален парк „Българско Черноморие“.

От ГЕРБ отвърнаха на обвиненията с изказване на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

"Коментарите на БСП са проява на груба наглост. Ако те наистина милееха за българските защитени територии, можеха да прокарат ограниченията през миналия мандат. Това са предизборни изявления, които нямат общо с действителното поведение на БСП", категорична бе Манева.

Тя увери, че МОСВ прави всичко възможно, за да "тушира последиците от управлението на тройната коалиция.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна