Лекари крият, че държавата плаща за лечение на деца в чужбина

Последна промяна на 31 януари 2013 в 12:46 2385 7

2-годишната Емине
2-годишната Емине

Лекари на дете, което се нуждае от спешна операция в чужбина, не насочили родителите към Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщи bTV.

2-годишната Емине от велинградското село Пашови вдигала висока температура. Започнало да ù се вие свят и показвала, че я боли главата. Родителите на момиченцето го завели на преглед в софийска болница, но според лекаря нямало нищо тревожно. Симптомите обаче не отшумели и състоянието на детето се влошило. То спряло да си играе и да ходи, променил се и гласът му.

При един от следващите прегледи лекарят решил, че на момиченцето трябва да се направи скенер. Магнитният резонанс показал, че детето има 5-сантиметров тумор в главичката си.

Лекарите обяснили, че се налага операция, която не може да се направи в България, и насочват семейството към Германия и Турция. Лечението струва 40 000 лева, които са непосилни за младото семейство. Лекарите обаче не се сетили да насочат родителите на Емине към Фонда за лечение на деца в чужбина, който да покрие разходите за операцията на детето.

Родителите избират Турция и след две седмици успяват да съберат 10 000 лева, които са необходими за началото на лечението, и откриват сметка, за да набавят и останалата сума с помощта на дарения. Те обясняват, че не знаели за съществуването на Фонда, разбрали за него от репортажите по телевизията.

Родителите пуснаха документи за финансиране снощи, а днес вече трябва да има резултат, заяви директорът на фонд „Център за лечение на деца“ Павел Александров. По думите му било щастливо стечение на обстоятелствата, че семейството избрало Турция за лечението на детето, тъй като Фондът работи с държавата и ще може да поеме финансирането на операцията.

В повечето подобни случаи болниците насочват хората към Фонда, не знам защо сега не се е случило така, коментира Александров. „Трябвало е родителите вместо две седмици да се лутат, за да търсят пари, веднага да се обърнат към Фонда“, посочи той. Александров припомни, че Фондът поема лечението в чужбина и транспорта на детето и един негов придружител.

2-годишната Емине ще бъде оперирана днес, съобщиха родителите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2013 в 20:28

Имаше една поговорка- '' ОПРАВДАНИЕТО Е КАТО ЗАДНИКА, -ВСЕКИ СИ ГО ИМА И НА ВСЕКИ РАЗЛИЧНО МИРИШЕ'' !!!

15.05 2013 в 20:17

Аз съм сигурен , че и апандисит оперирате, но по-богатите отиват в БЕРЛИН за по-сигурно !!!
ЕЙ ТИ КОМЕНТАР !!!

01.02 2013 в 00:22

p.s. клиниката в която беше записано за операция е различна от първоначалната, ако има значение.

01.02 2013 в 00:19

Операцята можеше да се осъщетви и у нас, детето беше записано за прием в неврохирургия и след това не се появи. Ето ви обективната истина. Коментари?

31.01 2013 в 22:40

Не само имената ами и лицата им дайте, защо журналистите не отидохте да ги питате и да ги снимате, защо аджаба не са ги информирали за този фонд. И както посочи гореизказалият се упреците не са към цялата лекарска гилдия , както винаги го изкарват, ами цпециално към този , който е пропуснал разбираш ли да им каже за фонда !!! Кажете ми ,как да имаме самочувствие ,че сме българи като не кой да е ,ами лекарят е без капчица човещина ,без капчица жал към едно две годишно детенце , думите ми не стигат, как ли са се чувствали семейството на това дете, като са чули цифрата за операцията а този лекар е можел да им спести двуседмичният ужас ,който са изпитали незнаейки от къде ще намерят толкова пари,и все пак му пожелавам да не му се случва никога!!! ПАК ЩЕ ПИТАМ ,-КЪДЕ СТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ В ТОЗИ МОМЕНТ ? Луди винаги ще има, но има ли санкции ,има ли МОРАЛ в това общество , престъпниците винаги ще си плащат !!! Шест милиона българи по 1 лев,- мисля че са много пари, всички сме го закъсали ,но левче все ще извадим !!! Понякога ме е срам ,че съм БЪЛГАРЧЕ !!!

31.01 2013 в 14:11

Понеже по една или друга причина съм запозната със случая, лекарите не крият, просто са безхаберни, не им пука и това е. Както обикновено проблемът си е проблем на този дето си го има. Няма милосърдие или състрадателност, даже човещина.

31.01 2013 в 13:02

Хубаво е да се кажат имената на тез илекари. Хем те да си понесат последствията, хеч хората да не се настройват към цялата гилдия. В която има страшно мтого прекрасни хора и специалисти.