Кунева: Журналистите явно разследват по-добре от прокуратурата

Елица Мартинова 10 април 2013 в 11:53 1965 8

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

От събитията около Борис Митов можем да заключим, че разследващата журналистика у нас явно работи по-добре от самата прокуратура. Това заяви в сряда лидерът на „Движение България на гражданите“ по време на представянето на предизборната програма на партията в сферата на правосъдието.

По думите на Кунева прокуратурата е оказала натиск върху Митов от страх, че журналистите ще извадят на показ грешките в системата.

Лидерът на „Движение БГ“ коментира, че съдебната система се нуждае от коренна промяна, каквато може да се гарантира единствено през промените в Конституцията.

„В противен случай хората ще продължат да се самозапалват отвътре, защото ще чувстват, че не принадлежат към собствената си държава“, каза Кунева.

„Движение БГ“ разделя програмата си в областта на правосъдието на две части – „Промени в Конституцията“ и „Вътрешен ред и сигурност“.

По първата точка от партията предлагат 12 мерки, сред които: Активно използване на парламентарния контрол при разглеждане на отчетите на ВСС и на Прокуратурата; Предоставяне на възможност на гражданите да оценяват качеството на администриране на техните дела; Задълбочен анализ на провала при т. нар. „знакови дела“, стриктно прилагане на принципа за случайно разпределение на делата, обвързване на бюджета а прокуратурата с конкретно поставени цели.

Във връзка с вътрешния ред и сигурността от „Движение БГ“ предлагат да се създаде специализиран орган с членове на мандат, който да оценява работата на РПУ, ОДП и ГДБОП. От партията на Кунева искат да задължат областните дирекции на вътрешните работи да публикуват годишните си отчети.

В програмата намира място и идеята за въвеждане на тестове за лоялност за ръководителите на митническите и данъчни органи, в МВР и специалните служби.

Лидерът на „Движение БГ“ коментира, че за да се осигури спокойствието и сигурността на гражданите, е необходимо да се направят промени в регламента за употреба на Специални разузнавателни средства.

„Според мен такава промяна е абсолютно наложителна. Погледнете начина, по който в момента СРС-тата се използват. Подозирам, че има и фалшифициране на подписи. Има непрекъсната промяна на това кой подписва, кой съдия го изисква. Режимът на употреба на СРС-тата категорично трябва да се промени“, каза Меглена Кунева.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II