Кунева прави комисия "РазБойко"

Елица Мартинова 02 октомври 2012 в 11:54 2647 2

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

Партия „Движение България на гражданите“ ще учреди комисия за контрол на злоупотребите във властта. OFFNews научи, че разговорното име на новото звено ще бъде „РазБойко“.

„Време е най-накрая народът да бъде овластен и да следи и контролира злоупотребите с властта“, заяви на пресконференция във вторник лидерът на „Движение БГ“ Меглена Кунева.

Тя заяви, че по време на пътуванията си из страната получава редица сигнали за неправомерно осъществени държавни поръчки и назначения без конкурси в администрацията.

Кунева уточни, че възнамерява да запази действаща комисията и след изборите, ако „Движение БГ“ получи достатъчен вот, за да сформира правителство.

Тема на пресконференцията бе енергийната политика на България.

„По ситуацията с АЕЦ „Белене“ си личи целият хаос в енергетиката и икономиката, което е признак за хаос в цялата държава. Забелязва се стремеж към дъното“, заяви Кунева.

Според нея тайната коалиция между ГЕРБ и БСП си личи в изненадващото единодушие на двете партии по въпроса за строежа на атромната централа.

„АЕЦ „Белене“ или да – това фактически е въпросът, който ГЕРБ и БСП поставят пред гражданите. Подозрително е как изведнъж и управляващи, и опозиция се оказаха на едно мнение по въпроса“, коментира лидерът на „Движение БГ“.

Според бившия еврокомисар обявения в понеделник референдум е блъф на властта, който цели да прикрие истинските интереси на ГЕРБ.

„С този проект управляващите целят да задължат и вържат ръцете на следващото правителство, което и да е то“, заяви Кунева.

Тя коментира още, че правителството не е проучило въпроса дали проектът "Белене" наистина е необходим на страната.

"Нямаме никакъв конкретен отговор за какво е необходим АЕЦ "Белене". Имаме ли гарантирани пазари или просто предоставяме територия за атомна електроцентрала", попита риторично лидерът на "Движение БГ".

Кунева обвини кабинета и в липса на ясна политика и по въпроса за „Южен поток“.

„Ако параметрите на „Южен поток“ останат в сегашния си вид, България е обречена на монопол. Така, както имаме един „Лукойл“, ще имаме и един доставчик на газ“, коментира лидерът на „Движение БГ“.

Според бившия еврокомисар България трябва да наложи мораториум по енергийните си проекти и да направи сериозни проучвания, на базата на които да се изгради цялостна енергийна стратегия.

„Неясната позиция на страната ни по толкова много въпроси вреди на репутацията на България и спъва демокрацията в страната. Правителството от години води неадекватна и противоречива енергийна политика и в момента просто не виждам полезен ход пред тях“, обясни Меглена Кунева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!