Кандидатът за "Белене" се представял и за съдружник на Джордж Сорос

01 октомври 2012 в 15:51 2891 3

Джордж Сорос
Джордж Сорос

Изпълнителният директор на американската Quantum Group Арун Савкур, водещият участник в Global Power Consortium, пожелала да строи АЕЦ "Белене", се е представял като съдружник на Джордж Сорос, показва разследване на Биволъ

Разкритието идва ден, след като стана ясно, че през 2007 година Савкур се е представил за купувач на AlItalia. Сайтът за разследваща журналистика цитира решение на американски съд от 28 юли 2009 г. Става дума за  съдебна сага, последвала продажбата на търг през 2003 г. на 50-етажния небостъргач на aвтомобилния гигант General Motors на "Пето авеню" в Ню Йорк. Американският инвеститор в недвижими имоти Лесли Дик участвал в търга с оферта от 1.5 млрд долара, но загубил наддаването. По-късно Дик завежда дело в съда срещу Джордж Сорос, Доналд Тръмп и други известни девълопъри. Конкретно той обвинява Сорос, че е манипулирал търга, и фактически той стои зад конкурентната компания, спечелила наддаването чрез дъмпинг - със 100 млн. долара по-ниска оферта от тази на Лесли Дик.

Кой сте, Мr. Savkur? 

В продължение на няколко дни между края на март и началото на април 2008 г. Лесли Дик е преговарял с Арун Савкур, се представил за бизнес съдружник на Сорос и е предложил да посредничи за уреждане на съдебен спор с финансов интерес от 750 млн. долара, става ясно от съдебния документ, който цитира показанията на Лесли Дик. Двамата разменили няколко меморандума. Дик се консултирал за съдържанието им с адвокати, но до подписване не се стигнало, тъй като разговорите със Савкур внезапно прекъснали.

Съдът обаче не открил в меморандумите на Савкур и Дик изрично споменаване на милиардерите Сорос, Тръмп или управлявани от тях компании. Българският партньор на Quantum Group за сделката за АЕЦ "Белене" е българската "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, която в същото време е и подизпълнителят на американския консултант по проекта - Worley Parsons. Той също на няколко пъти декларира пред медиите, че Quantum няма нищо общо с фонда на американския милиардер Джордж Сорос, който също се казва Quantum.

Вчера Богомил Манчев за пореден път отказа да разкрие имената на компаниите, които са готови да инвестират 8 млрд. евро в замразената ядрена централа. Мотивът му беше, че докато не е подписан меморандума за разбирателство с българското правителство, компаниите не искат да ги свързват със сделката и на тях "могат да им паднат акциите". Той каза само, че ставало дума за "един голям американски оператор, два стратегически инвеститори и две американски банки, както и един европейски играч" и били готови да внесат поискана от премиера Бойко Борисов гаранция от 200 млн. евро. 

Схемата ала AlItalia

Както писа вчера OFFNews.bg, бизнесменът дори се съгласи, че е нормално ДАНС и другите компетентни служби да проверяват всеки от участниците в консорциума. Поводът за коментара му бе информацията на "Дневник", според която Арун Савкур е бил глобен с 300 хил. евро в Италия и прокуратурата е му е повдигнала обвинения за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация. Тогава Савкур е заблудил правителството в Рим, че неговата Quantum Group се интересува от националния авиопревозвач AlItalia.

В документацията индийският бизнесмен е посочил за участник в поредния си консорциум и световноизвестната Singapore Airlines, която няма нищо общо. Toгава се оказа, че консорциумът до голяма степен е измислен и не включва стратегически инвеститори. Разследването пък отказа стратегическия инвеститор Air France от сделката за придобиване на италианската авиокомпания.

Николай Марченко 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!