Сините внасят предложение за прекратяване на „Белене“

Елица Мартинова 28 януари 2013 в 08:14 1528 9

Иван Костов, Иван Иванов и Мартин Димитров, Снимка: БГНЕС
Иван Костов, Иван Иванов и Мартин Димитров, Снимка: БГНЕС

Депутати от „Синята коалиция“ ще внесат в парламента проекто-решение за прекратяване строежа на АЕЦ „Белене“.

Това стана ясно на снощната пресконференция на ДСБ за резултатите от референдума.

„С последното си решение днес, Инициативният комитет упълномощaва депутатите от своя състав да внесат в Народното събрание прoект за решение, с което парламентът да потвърди подкрепата си за решението на кабинета за спиране строителството на „Белене“ и проектът окончателно да бъде прекратен. Този ненужен, скъп и опасен проект не получи одобрението на българските граждани. Никое правителство не може с 1 000 000 гласа да вземе решение, което засяга повече от 6 000 000 българи и да похарчи 21 милиарда лева за следващите 10 години във вреда, ущърб на българското общество“, категоричен бе Иван Иванов от ДСБ.

От името на комитета, който оглавяваше - „Не на измамата „Белене“, Иванов обяви, че счита резулатите от референдума за успешни.

„Броят на гласувалите "за" АЕЦ "Белене" е близък до този, с който БСП успя да събере подписите си в референдума. В кампанията се роди нова червено - кафява коалиция – социалистът Сергей Станишев се прегърна със Сидеров в защита интересите на мафията и енергийните олигарси. Тези, които са отговорни за похарчените 14 милиона лева за неуспелия референдум носят отговорност и за незаконно разходваните стотици милиони лева, платени на "Атомстройекспорт" и на "Париба" в ущърб на интересите на България“, обясни още Иванов.

Не така доволен обаче бе председателят на ДСБ Иван Костов, който подчерта, че е „огорчен“ от резултатите.

„България стана единствената страна в света, която при пряко запитване на референдум, хората са се обявили „за“ изграждане на стара руска ядрена технология на своята територия“, подчерта Костов, като нарече гласувалите „немодерни“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!