Комисията "Хохегер": 500 хил. евро да се върнат на бюджета

Нели Чолашка 30 октомври 2012 в 15:36 2011 1

Австрийският лобист Петер Хохегер. Снимка: Die Presse
Австрийският лобист Петер Хохегер. Снимка: Die Presse

Временната парламентарна комисия "Хохегер" приключи работа след 7 месеца съществуване и излезе с доклад от 113 страници с препоръка да бъдат върнати на държавния бюджет 500 хил евро от общо 1.5 млн. лв. дадени на австрийския лобист Петер Хохегер, за да работи за имиджа на България.

"Въпросните пари са дадени на Пловдивския панаир под формата на освобождаване от дивидент и от тях Хохегер е платил на подизпълнител - агенция с управител Моника Йосифова. Йосифова е получила 239 хиляди евро, знаете че тя сега е спътница в живота на бившия премиер Станишев", каза председателят Димитър Главчев.

Комисията "Хохегер" беше създадена на 22 март тази година по настояване на управляващата партия ГЕРБ, за да проверява договорите на австрийския лобист Петер Хохегер с тройната коалиция.

Бившият премиер Сергей Станишев е сключил през 2008 г. договор за 1.5 млн. лв. с Хохегер за подобряване имиджа на държавата ни, а подизпълнител е била PR агенция на Моника Йосифова, която живее на семейни начала със Станишев.

Както OFFNews.bg писа първи, с Хохегер са работили и хора, които са близки до сегашните управляващи - Росица Велкова, Юлияна Николова, съветник по еврофондовете в кабинета и Ивайло Георгиев, новият шеф на НДК.

В доклада на комисията "Хохегер" се потвърждава, че хора близки до сегашното управление са работили с австрийския лобист, както и че сегашният кабинет също използва услугите на Моника Йосифова.

Венцислав Лаков от "Атака" поиска докладът да бъде изпратен и на Министерския съвет във връзка с продължаващите порочни практики, като скандала с бившите пиарки на Мирослав Найденов, които получиха 50 хил. лв., за да изготвят акаунт Туитър и Фейсбук акаунти на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Депутатите от БСП и ДПС в комисията "Хохегер" обявиха, че доклада е тенденциозен и неточен и попитаха ще се създаде ли анкетна комисия за милионите, които харчи Мирослав Найденов за ПР кампании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!