Как властта ще се бори с банките - мерките на БСП и ДПС

OFFNews 23 октомври 2013 в 17:24 2667 1

БНБ Снимка: Сергей Антонов
БНБ Снимка: Сергей Антонов

Властта, в лицето на БСП и ДПС, планира мерки, с които да защити правата на потребителите от банковия произвол. Те ще прокарани чрез промени в Закона за кредитните институции, който още не е внесен в Народното събрание.

Част от промените бяха описани днес от в. "Труд".

Според тях лихвите по всички кредити - и за физически лица, и за бизнеса, ще се определят на базата на EURIBOR или LIBOR. Банките няма да имат право едностранно да променят условията за кредит (включително и методиката за определяне на лихвата), записани в договора с клиента, до изтичането му.

Отпадат всички такси и комисиони за кандидатстване, одобрение, усвояване и управление на кредита, както и таксата за предсрочно погасяване на по потребителските и ипотечните кредити, включително за бизнеса.

Лихвата за просрочие по кредитите, включително жилищните, ще бъде ограничена до законната лихва, т.е. 10% плюс основния лихвен процент на БНБ (0,03%). Сега тя е по-висока. Ако жилището, върху което е учредена ипотеката по кредита, е единствено за кредитополучателя, банката ще може да получи само сумата от продажбата му.

Ако проектът бъде приет в предложения вид, банките ще имат 1 месец да актуализират общите си условия съгласно него и да подадат заявление до БНБ за актуализиране на лиценза.

Предвиждат се и промени на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, като банките вече няма да могат да искат изпълнителен лист по нередовен кредит само на базата на собствените си счетоводни извлечения.

БНБ ще има правото да се произнася дали дадена клауза от общите условия на банките е неравноправна. При наличие на неравноправна клауза БНБ ще може да отказва лиценз на банка. Повече от три нарушения на закона годишно също ще поставят лиценза на банката в риск.

На всяко тримесечие банките ще уведомяват БНБ за постъпилите при тях жалби от клиенти, както и за решенията по тях, а също и за заведените съдебни дела срещу тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови