Йовчев: Протестиращите са имали вътрешна информация за маршрута на автобуса

OFFNews 30 юли 2013 в 14:26 5833 78

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Маршрутът, по който мина белият автобус, извел депутати и министри от парламента преди седмица, е избран така, че да бъдат избегнати най-агресивните групи протестиращи.

Това обясни във Враца вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от "Дарик".

Министърът коментира и записа, от който се вижда, че стъкло на автобуса се чупи от вътрешната страна чрез полицейски щит. „Трябва да се разсеят няколко мита. Вътре в автобуса е имало само един служител на МВР - шофьорът. Другото е, че се вижда, че към автобуса летят камъни", коментира още министърът.

Според него най-вероятно извеждането на министрите и депутатите е щяло да има успех, но е била подадена вътрешна информация към протестиращите. 

„Явно беше подаден сигнал, че не трябва по никакъв начин да се допуска да напуснат народните представители и гражданите района на Народното събрание. Имаше от протестиращите хора, които легнаха пред автобуса, седнаха пред него и забавиха движението. Тъй като имаха много добра организация тези, които целяха ескалация на напрежението, имаха вътрешна информация, затова сменихме маршрута", каза още Йовчев.

Именно заради забавянето, голяма група агресивни протестиращи успели да застанат пред автобуса.

"Преди да се започнат определени твърдения, е добре да се поговори с хората в автобуса, какво са изпитали и какви камъни и павета е имало около тях", допълни Йовчев.

Според него само лишен от чувство за справедливост човек може да лансира тези за това, че пътниците били виновни за счупването на стъклото на белия автобус.

"Ако протестите продължат по този начин, ако продължи да няма комуникация между политическите партии, този диалог да се осъществи. Ако не бъдат отправени съответните послания към протестиращите, в които те да видят път към разрешаване на своите проблеми, ние можем да очакваме ескалация. Тъй като агресията в политическото говорене и поведение се предава надолу при хората. Толкова продължителни протести, те водят до фрустрация. Като не могат да постигнат целите си, това е предпоставка за агресия", коментира още вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!