Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Йордан Йовчев ще бъде предложен за орден „Стара планина“

08 януари 2013 в 16:45 1771 0

Йордан Йовчев е сред големите ни надежди на Олимпийските игри. Снимка: БГНЕС
Йордан Йовчев е сред големите ни надежди на Олимпийските игри. Снимка: БГНЕС

 Гимнастикът Йордан Йовчев ще бъде предложен от правителството за награждаване с орден „Стара планина“ първа степен от президента заради изключителните му заслуги към страната в областта на физическото възпитание и спорта. Предложението ще бъде гласувано на утрешното заседание на кабинета.

Йовчев е определен от за най-успешния български гимнастик, участвал шест пъти на олимпийски игри. Освен достигнатите спортни постижения като състезател, той е и дългогодишен деятел и ръководител в българския спорт. Член е на Българският олимпийски комитет, а от 2008 г. оглавява Българската федерация по гимнастика.

През своята състезателна кариера гимнастикът има завоювани множество отличия. Най-значими от тях са сребърен и три бронзови медала от олимпийски игри; 4-те му златни, 5-те сребърни и 4-те бронзови медала от световни първенства; 1 златен, 7 сребърни и бронзов медал от европейски първенства.

Носител е също така на два златни, четири сребърни и два бронзови медала от финали на Световни купи и на два сребърни и два бронзови от европейски купи.

Заемал е четири пъти първо място в класацията „Спортист на годината“ – през 1999 г., 2000 г., 2002 г. и 2007 г. Избран е за „Спортист на Балканите“ през 2001 г. и 2003 г.

Йордан Йовчев в роден на 24.02.1973 г. в Пловдив. Първите си крачки като състезател прави още на 7-годишна възраст при треньора Живко Добрев. По-късно се състезава и националния отбор по гимнастика под ръководството на треньора Милко Танкушев. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews