Яне подля вода на Кунева, ГЕРБ го подкрепи (обновена)

Елица Мартинова 13 юли 2012 в 09:50 2143 6

Яне Янев, Снимка: БГНЕС
Яне Янев, Снимка: БГНЕС

Предложение на РЗС за поправки в Закона за политическите партии може да осуети участието на „Движение България на гражданите“ на парламентарните избори догодина.

Промените на Янев бяха подкрепени от ГЕРБ и минаха на първо четене.

Законопроектът на Яне предвижда името на партия да преповтаря изцяло или частично наименованиято на сдружение, което е регистрирано по-рано.

Това е удар по партията „Движение България на гражданите“ на Кунева, която се роди от гражданското сдружение „България на гражданите“.

Ако мине на второ четене, забраната ще спре регистрацията и на партии, които вече са подали документи за производство.

Законопроектът на РЗС забранява в ръководните и контролни органи на партиите да влизат хора, които година преди регистрацията на политическата формация са ръководели религиозни организации или международни органи без участието на България.

Предложенията на Янев срещнаха острата критика на ДПС и БСП, според които поправките са удар срещу конкретна личност.

„Това е закон против партията на Меглена Кунева и е мракобеснически начин за саморазправа с политически опонент“, заяви Четин Казак от ДПС.

Янаки Стоилов от БСП пък заяви, че предложенията на РЗС целят да спънат политическия живот в България и да попречат на възникването на нови партии.

"Всичко това звучи като преразказ по картинка. Остава само да изброят неудобните личности поименно", коментира законопроекта Людмила Елкова - зам.-председател на партия "Движение България на гражданите".

Тя допълни още, че новите промени в Закона за политическите партии са продиктувани от страха на ГЕРБ.

"Законопроектът показва страха на Борисов, който досега не е участвал в избори, за които не е сигурен, че ще спечели. Това показва, че сме на прав път", бяха думите на Елкова.

Тя обясни, че "Движение България на гражданите" не възнамерява да се откаже от участие на следващите парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови