Яне Янев: Изборите в Турция са фалшифицирани

19 май 2013 в 13:21 2681 7

Яне Янев, Снимка: БГНЕС
Яне Янев, Снимка: БГНЕС

Изборите в Турция са фалшифицирани. Това твърди лидерът на РСЗ Яне Янев, който направи първата си публична изява, след като партията му не успя да премине 4-процентовата бариера.  

В неделя Янев даде пресконференция, на която обяви данни за нарушения в избирателните секции в Турция.

Според него в Турция е имало дописване на избиратели, които не са имали право на глас, купувани са номера на невалидни български документи за самоличност и са подавани повече от 936 гласа в секция, което надвишава максимума.

Има секции, в които са подавани над 1 200 гласа, каза Янев и изчисли, че ако изборите в секциите в Турция бъдат касирани, ДПС ще изгуби 5 депутатски мандата. Според Янев ДПС е най-големият победител на тези избори, защото е постигнал мюсюлманизиране на еднородни български територии.

РЗС ще поиска касиране на изборите в Турция, като в понеделник ще оповести чрез коя институция ще внесе жалба до Конституционния съд. Ако се сформира правителство, то БСП и ДПС ще управляват с по малко от 19% от имащите право на глас, каза Янев и посочи, че няма да си подаде оставката докато не се приеме нова конституция.

Той отново поиска свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови