ДПС: ГЕРБ крие злоупотребите в научния фонд

Елица Мартинова 12 декември 2012 в 10:29 1575 0

Лютви Местан, ДПС Снимка: БГНЕС
Лютви Местан, ДПС Снимка: БГНЕС

С 50 гласа "за", 45 "против" и 33 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на ДПС да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да проучи сигналите за нарушения във Фонд "Научни изследвания". Идеята бе подкрепена само от депутати на опозицията и Лютви Местан от ДПС заключи, че ГЕРБ укрива злоупотребите в научния фонд.

„Няма случай да сте приели опозиционно предложение за създаване на комисия. Вотът ви този път ще определи отговорността ви за скандала, който тресе образованието през последните месеци. Ще видим дали това е скандал на определени личности – министъра и хора около него, или е политика на управляващите“, заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан от ДПС.

„Ако искате да се разсеят неяснотите по въпроса, подкрепете предложението за Комисията. Ако предпочитате да живеете в комфорт, защото сте мнозинство, хората ще видят и това ваше решение“, обърна се към управляващите Валентина Богданова от БСП.

Депутатите от ГЕРБ обаче останах твърдо убедени, че подобна Комисия е излишна, защото министър Игнатов вече е давал обяснение, а днес предстои той отново да говори по темата пред образователната комисия.

„Всички въпроси, всички питания, всички съмнения по темата ще получат своя отговор по време на изслушването в образователнлата комисия днес“, категорична бе Галина Банковска от ГЕРБ.

Министър Игнатов също присъства на част от дебатите. Той повтори позицията на колежката си от ГЕРБ Банковска.

"Всички съмнения и обвинения могат да получат своя отговор. Ако има съмнение, те ще бъдат разгледани и ако има ощетени, резултатите им ще бъдат преразгледани. За момента няма начин да се сформира анкетна комисия по въпроса, защото тече конкурсна процедура за проектите във Фонд "Научни изследвания", посочи образователният министър.

В сряда по време на заседание на образователната комисия ще се проведе изслушване на  Игнатов, който ще даде обяснение по съмненията за процедурни злоупотреби във Фонд „Научни изследвания“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!