И Плевнелиев поиска референдум за Белене

01 октомври 2012 в 11:23 1337 1

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене".

Това каза пред студенти от Технически университет в София президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на новата учебна година.

Според президента правителството правилно е поставило "куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор, без никакъв опит в ядрената енергетика". "Моето мнение е, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум. Трябва да се съобразим с хората – те искат референдум", каза държавният глава.

В същото време премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че сега е моментът за провеждането на референдум, като смята, че това може да стане и по електронен път. По думите му - националното преброяване е било направено по електронен път и около 80% от българите са гласували по този начин. Електронното преброяване не е струвало на държавата никакви пари.

„Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация”, заяви премиерът.

По думите на Борисов - не би трябвало референдумът да се гласува по време на изборите. Референдумът трябва да се проведе сега. „Тук въпросът е чисто експертен. Вие и аз, като данъкоплатци, когато отидем да сложим „да” или „не” за АЕЦ „Белене”, трябва да знаете - 22 млрд. лева, откъде ще се вземат, след това - дали това няма да повлияе на бюджетите, и откъде ще се задължи държавата. Така че, за да го чуят това българите, първо трябва да има много сериозен експертен дебат и съответно Станишев да ни каже, защо към него време не го е подписал, защитавайки българските интереси. Аз аплодирам това негово изказване, но сега да каже и края – кои са били другите интереси”, заяви Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови