Фирмата - американска, АЕЦ "Белене" - руска

27 септември 2012 в 19:23 4444 3

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Американският  Power Global Consortium се надява да привлече руската държавна корпорация "Росатом" като един от съакционерите в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщиха източниците на OFFNews, близки до сделката. 

"Росатом" обаче нямало как да се съгласи да влезе в проекта, ако не получи поне 33% (ако не 51%) дял в него и това тепърва трябвало да се урежда чрез преговори по инициатива на американците. 

В противен случай руската корпорация няма да се съгласи да участва като изпълнител на проекта със своята технология и експертиза. Чрез дъщерната си "Атомстройекспорт"  "Росатом" вече има получен лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на България, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), както и съответните регулаторни органи на Европейския съюз (ЕС).

Освен това руската компания твърди, че двата реактора за "Белене", както и друго оборудване  все още се произвеждат -самите блокове били готови на 80%. 

Конкуренти

В случай, че  "Росатом" откаже участие, изготвянето на подобен проект от нула по американска (Westinghouse) или френска (Areva) технология може да отнеме още 5-10 години и ще струва стотици милиони само за консултантски и проектни разходи. Косвено това се потвърждава и от неуредиците около проекта за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй", по който основният изпълнител "Атомстройекспорт" отказа да разменя техническата информация с основния си конкурент в света (по съвпадение и консултант на проекта) американско-японската Westinghouse. 

Според източници на OFFNews.bg, списъкът с деветте компании в консорциума Global Power се пази в тайна от основния инициатор на сделката - Богомил Манчев, собственик на един от подизпълнителите на американската Worley Parsons (консултант на проекта "Белене") "Риск инженеринг".

Основната причина за потайността е желанието първо да приключат преговорите с другите потенциални участници в консорциума, които първо да бъдат представени на правителството.

През лятото след редица интервюта с журналисти в качеството си на председател на Българския атомен форум ("Булатом"), в които обеща да доведе американски инвеститор, Манчев дори имал обаждане и привикване "на килимчето" от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, обясниха още запознатите. 

 Зад кулисите

Стана ясно само, че зад сделката стои основно фондът Quantum. Енергийният експерт от Българския енергиен форум (БЕФ) Атанас Тасев не веднъж обясняваше, че финансово зад инвеститора стоят милиардите на голям американски пенсионен фонд, като според него подобни организации не правят рискови инвестиции.

Това пък според експерта също бил основният аргумент за икономическата целесъобразност на проекта "Белене" като цяло. Твърди се, че за целта в последните няколко месеца Манчев няколко пъти опитал да уреди среща на американските инвеститори с премиера Бойко Борисов. Все още не е ясно дали премиерът е приел поканата.

В същото време в бранша все повече се съмняват в надеждността на "американския инвеститор", за което допринесе и липсата на каквато и да било информация в сайтовете на Quantum Group за опита й  в ядрената енергетика.

Костов: Не се преговаря с НЛО

 "Никоя нормална държава не води преговори с НЛО", заяви пред журналисти в парламента председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Синята Коалиция Иван Костов. 

От ДСБ поискаха правителството официално да изиска становище от Американския департамент по енергетиката за т.нар. „инвеститор”

.„Информацията, която ние имаме, е че това е, най-меко казано, съмнителен инвеститор. В никакъв случай това не е стратегически инвеститор и ние искаме това да стане ясно преди да се предприемат каквито и да е действия от страна на правителството или на парламента”, каза Костов.

Според него вече имало уверение от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, че ще се изиска официална информацията от Вашингтон.

 „Тече събиране на подписи с цел да се ревизира решението на НС за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене” и преговорите да се подновят", обяви Костов. Това според него "унищожава българската държава, в очите на всички останали сериозни партньори от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател – днес едно, утре друго". 

"Това означава, че ние сами не сме в състояние да спазваме собствените си решения – започваме едно, отиваме на друго, след това се връщаме. Това е непредсказуема страна. С такава страна не могат да се водят сериозни междудържавни отношения. Такава държава не е гостоприемна за който и да е сериозен инвеститор", коментира лидерът на ДСБ.

 Според Иван Костов, Народното Събрание може да ревизира своето решение за АЕЦ „Белене”, но срещу това трябва да има сериозен стратегически инвеститор.  

През последните месеци премиерът Бойко Борисов и Делян Добрев отричаха да са получавали официално заявен инвеститорски интерес от каквито и да било международни компании.

Все още липсва и официалното становище на "Росатом" по повод участието им в проекта "Белене" като изпълнител и акционер, наравно с американски инвеститори.

От корпорацията обаче непрекъснато припомнят, че са били готови да финансират изграждането на проекта, в това число и българския дял. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!