Гражданската отговорност поскъпва с до 20 лева

OFFNews 21 август 2013 в 12:35 3342 4

Талон за Гражданска отговорност
Талон за Гражданска отговорност

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ вече ще важи не само за територията на страната, а за целия Европейски съюз и държавите от Европейското икономическо пространство. На практика това ще направи задължителен сертификата „Зелена карта“ за автощети в чужбина.

Това предвиждат промени в Наредбата за задължителното застраховане (Наредба 24), одобрени на първо четене от Комисията за финансов надзор преди няколко седмици.

Ако промените влязат в сила, това автоматично ще вдигне цената на автозастраховката с 10-20 лв., колкото е цената на „Зелената карта“, коментира пред “Труд” шеф на застрахователна компания.

В момента полицата за задължителна застраховка на автомобила е валидна за целия ЕС, което означава, че застрахователите трябва да плащат и за нанесени щети на трето лице извън България. Въпреки това има практика застрахователите да питат клиента си дали ще шофира само в страната или и извън нея и да предлагат по-ниска полица на онези, които ще карат само в България. Тази уговорка обаче няма правна сила и при злополуки в чужбина застрахователят е длъжен да изплати щетите.

Сертификатът „Зелена карта“ обаче се прилага, за да се държи ниска цената на застраховката за масовите потребители, много от които пътуват само в страната.

Промените в наредбата ще имат 3-месечен отлагателен срок след обнародването им в „Държавен вестник“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови