Патос, почести и похвали около таблетите на КАТ (снимки)

Елица Мартинова 22 април 2013 в 17:52 2882 4

Президентът Плевнелиев връчва един от таблетите, Снимка: БГНЕС
Президентът Плевнелиев връчва един от таблетите, Снимка: БГНЕС

Патос, почести и похвали съпътстваха церемонията по връчване на таблетите, с които КАТ вече ще следи за реда по пътищата.

Случаят бе отбелязан тържествено на паркинга на ГД „Национална полиция” в София. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, служебният вътрешен министър Петя Първанова и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Домакините се бяха погрижили да посрещнат държавниците подобаващо и бяха ангажирали духовия оркестър към Академията на МВР. Представители на 12 областни дирекции на МВР бяха строени в редица, за да получат таблетите си. Зад тях чинно уважиха мероприятието и служителите на ГД „Национална полиция”.

На церемонията бяха раздадени 122 от общо 260-те модерни устройства. Оставащите таблети ще бъдат изпратени по предназначение до края на седмицата.

Чрез модерната техника служителите на КАТ ще могат да осъществяват контрол в реално време в две стъпки.

При спирането на автомобила за проверка полицаите ще проверяват първо номера му. С помощта на таблетите те ще установяват чрез справка в регистъра дали колата има застраховка "Гражданска отговорност", дали е обявен за издирване и дали има валидна винетка.

Втората стъпка ще бъде проверката на документите на водача. Чрез новите устройства катаджиите ще установяват в реално време дали шофьорите имат валидни книжки, дали са обявени за издирване. Посредством базата данни служителите на реда ще проверяват и за неплатени глоби.

Всяка проверка ще се записва автоматично в базата данни и в края на деня екипите на „Пътна полиция” ще отчитат дейността си.

Инициативата за модернизация на КАТ е съвместен проект между ГД „Национална полиция”, Комисията за финансов надзор и Асоциацията на българските застрахователи.

„Спомнете си, че през 2008 г. трагично загиналите по българските пътища бяха над 1150 човека. През 2012 г. те са 601 човека – това е два пъти по-малко. Това е изключително положение, за което си заслужава да стисна ръката на всеки един служител на „Пътна полиция”, но то не се дължи само на вас. Вярно е, че българите са все по-дисциплинирани водачи. Вярно е, че и пътната полиция в България се подобрява и за това се полагат сериозни усилия. Вярно е също така, че контролът се затяга, става все по-ефективен. Но това, което най-много ме радва, е, че се въвеждат все по-модерни технологии и системи”, похвали инициативата президентът Росен Плевнелиев.

Той изрази увереност, че новото оборудване ще допринесе за реда по пътищата и за сигурността на българските шофьори. Държавният глава не пропусна да подчертае, че новите таблети ще намалят корупцията и ще внесат прозрачност в проверките на КАТ.

Похвала за дейността на „Пътна полиция” изказа и служебният вътрешен министър Петя Първанова. По думите й благодарение на усилената работа на КАТ България все повече се доближава до средните европейски нива на произшествия по пътищата.

„До месеци ще се въведат още два компонента – модул за управление и уеббазирана система за отчет и анализ на пътните произшествия. Вярвам, че с този механизъм ще се подобри качеството на работа на служителите от „Пътна полиция” и като краен резултат ще се повиши безопасността на движение по пътищата”, каза Първанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови