Гласуването на новия кабинет - във вторник

26 май 2013 в 11:17 2468 0

Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
Михаил Миков. Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Михаил Миков заяви готовност да свика извънредно заседание на Народното събрание за гласуване на кабинета "Орешарски" още във вторник.

По думите на Миков няма пречка съставът на подготвяното от БСП правителство да бъде гласуван в най-кратък срок.

 „Готов съм бързо да вървим по конституционната процедура за сформиране на правителство”, каза той.

Миков коментира и въпроса с необходимото мнозинство за избиране на кабинета: нужен е кворум от 121 депутати за провеждане на заседанието, но за вземане на решението за новото правителство са нужни половината плюс един от гласовете на участвалите в гласуването. Това означава, че кабинетът може да бъде избран и с по-малко от 121 гласа.

Новият парламентарен председател разкри и общата си визия за работата на 42-рото Народно събрание. Според него не бива казусите да се превръщат в законодателство и един закон да се сменя по 3-4-5 пъти годишно в зависимост от това какъв казус се е случил и е озвучил публичното пространство, защото това води до нестабилност на законодателството.

За сектор "Сигурност" Миков сподели, че трябва сериозна реформа към отваряне на системата на МВР към повече отчетност и контрол. "Обществените нагласи и очаквания към СДОТО, и лошите натрупани практики очертават необходимост от засилване на гражданския контрол. Трябва да има разкъсване на топлата връзка между оперативен работник и този, който изпълнява технически функции по събирането на информация. СДОТО трябва да се изведе от МВР. Но нека тези въпроси да ги решава правителството. Трябва да има и постоянен контрол от Бюро за контрол върху СРС."

По отношение работата по новия правилник за работа на Народното събрание, Миков каза, че идеите идват от очакванията на гражданите за един по–отворен парламент и постоянен диалог с гражданското общество.

 "Това трябва да намери място в правилника. Другите въпроси, които трябва да намерят място в правилника, в поведението на правителството и в парламентарните групи, е едно стабилизиране на законодателството, а не постоянно по една и съща тема да излизат законодателни инициативи, каза председателят на парламента", коментира той.

Миков предвижда и санкции за отсъствията на народните представители то заседанията. "Всеки депутат трябва да носи преди всичко лична отговорност. Не споделям обаче разбирането за отношението към народните представители като към лоши ученици или недисциплинирани работници", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!