ГЕРБ вкара археологическите проучвания в ЗОП

Последна промяна на 25 октомври 2012 в 19:02 2144 3

Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС

Археологическите проучвания на терени, на които ще се строят магистрали и пътища, т.е . изгражда се публичен или общински проект, ще се възлагат по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Това предвиждат промени в Закона за културното наследство, които бяха приети днес на първо четене от парламентарната регионална комисия. Проектът на промените в закона е внесен от Министерството на културата и срещна голям отпор от страна на археолозите.

През последните години премиерът Бойко Борисов, който усилено строи магистрали, често обвиняваше археолозите, че с работата си бавят строителството на пътища. 

„От 2009 г. насам има такова желание и натиск от страна на Агенция „Пътна инфраструктура” и МРРБ сроковете да се намалят максимално, а понякога да станат отрицателни за сметка на качеството на проучванията”, коментира вчера пред Дарик председателят на Асоциацията на българските археолози доц. Тотко Стоянов.

„Министерството на културата просто изпълнява една такава заръка. Те просто са принудени. Понеже става въпрос за инвеститорски големи интереси. В случая са двете министерства - на финансите и на регионалното развитие. Не само, че обществените поръчки се обжалват до дупка на търговете, но по-притеснителното е идеята, че търговете сами по себе си са панацея и ще доведат прозрачност, любимо употребявано клише, не отговаря на действителността особено в България.

От 4,5 млрд., които се движат годишно за обществени поръчки в България, 1 млрд. потъва в нечии джобове”, обяви отново в интервю за Дарик шефът Националния археологически институт към БАН Людмил Вагалински.

На заседанието на парламентарната регионална комисия днес Милена Христова от БСП поясни, че България е ратифицирала Европейската конвенция за опазване на археологическото наследство, според която археологическите проучвания са научни изследвания и не могат да се възлагат след обществена поръчки.

Проф. Васил Николов от БАН потвърди същи, че промените в закона противоречат както на конвенцията, така и на самия Закон за обществените поръчки (ЗОП). Той цитира чл. 4 от ЗОП, който гласи, че "не са обект на обществени поръчки научните изследвания и експерименталните разработки, когато възложителят изцяло заплаща услугата, но ползите от тях не остават изключително за възложителя при извършване на неговата дейност". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2012 в 14:02

Една добра статия с анализ на проблема. Не е лошо да се задействаме като гражданско общество и да си защитим археологическото богатство, така че парите от находките да отиват в бюджета под формата на туризъм, а не в организираната престъпност под формата на контрабанда на ценни предмети.
http://www.kultura.bg/bg/article/view/20225
"Законът и новите поправки утвърждават непозната и от времето на социализма, значително по-неефективна и по-малко професионална централизация. Археологът е все повече ограничаван да изпълнява своята мисия и като че ли това е една от основните задачи на новите поправки.
Вместо укрепване на институциите – финансово и кадрово, Законът ги ограничава за сметка на администрирането. Отваря още по-широко вратите пред организираната престъпност, която - всячески обезпечена - не се притеснява от поправките в Закона, защото не се нуждае и от разрешението с подписа на министъра. "

25.10 2012 в 23:53

"От 4,5 млрд., които се движат годишно за обществени поръчки в България, 1 млрд. потъва в нечии джобове”

Според мен това е даже оптимистично. С очите си съм виждал обществена поръчка, след която разходите се вдигат с 800% (!!!) за извършване на услуга, която не се променя с нищо спрямо това, което е било преди поръчката... Просто вместо да си плащат 120 лева на месец, започнаха да плащат близо 12 000 годишно. И всичко, защото "еди кой си" е "наш човек". Кеф за данъкоплатеца!

25.10 2012 в 22:02

На ГЕРБ им пука за археологическото ни наследство точно колкото и за природата - никак. Освен във вампирско-туристическия вариант на Божидар Димитров, който се прави на велик археолог, но сега нещо не се чува да защити ценността на находките, които се правят при спасителни разкопки предшестващи по закон строежите. Разбра се, че Истанбул е спрял строежа на метрото за 6 години, за да се извършват разкопки. В българската земя също има много пластове култура, но явно само иманярите се интересуват от тях, не и държавата.