ГЕРБ вкара археологическите проучвания в ЗОП

25 октомври 2012 в 19:02 2678 3

Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС

Археологическите проучвания на терени, на които ще се строят магистрали и пътища, т.е . изгражда се публичен или общински проект, ще се възлагат по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Това предвиждат промени в Закона за културното наследство, които бяха приети днес на първо четене от парламентарната регионална комисия. Проектът на промените в закона е внесен от Министерството на културата и срещна голям отпор от страна на археолозите.

През последните години премиерът Бойко Борисов, който усилено строи магистрали, често обвиняваше археолозите, че с работата си бавят строителството на пътища. 

„От 2009 г. насам има такова желание и натиск от страна на Агенция „Пътна инфраструктура” и МРРБ сроковете да се намалят максимално, а понякога да станат отрицателни за сметка на качеството на проучванията”, коментира вчера пред Дарик председателят на Асоциацията на българските археолози доц. Тотко Стоянов.

„Министерството на културата просто изпълнява една такава заръка. Те просто са принудени. Понеже става въпрос за инвеститорски големи интереси. В случая са двете министерства - на финансите и на регионалното развитие. Не само, че обществените поръчки се обжалват до дупка на търговете, но по-притеснителното е идеята, че търговете сами по себе си са панацея и ще доведат прозрачност, любимо употребявано клише, не отговаря на действителността особено в България.

От 4,5 млрд., които се движат годишно за обществени поръчки в България, 1 млрд. потъва в нечии джобове”, обяви отново в интервю за Дарик шефът Националния археологически институт към БАН Людмил Вагалински.

На заседанието на парламентарната регионална комисия днес Милена Христова от БСП поясни, че България е ратифицирала Европейската конвенция за опазване на археологическото наследство, според която археологическите проучвания са научни изследвания и не могат да се възлагат след обществена поръчки.

Проф. Васил Николов от БАН потвърди същи, че промените в закона противоречат както на конвенцията, така и на самия Закон за обществените поръчки (ЗОП). Той цитира чл. 4 от ЗОП, който гласи, че "не са обект на обществени поръчки научните изследвания и експерименталните разработки, когато възложителят изцяло заплаща услугата, но ползите от тях не остават изключително за възложителя при извършване на неговата дейност". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!