Закон прокарва строителство в Стария Пловдив, Мелник и Копривщица

Последна промяна на 18 октомври 2012 в 09:18 5355 4

Мелник е застрашен от застрояване заради поправки в Закона за културното наследство.
Мелник е застрашен от застрояване заради поправки в Закона за културното наследство.

 

19 места със сгради – паметници на културата, са застрашени от бъдещо строителство в тях, пише dnevnik.bg.

Причината – предложени промени в закона за културното наследство, заради които тези населени места вече няма да имат статут на резервати.

От списъка с резервати отпадат с. Арбанаси край Велико Търново, Старият Пловдив, Котел, Боженци, Жеравна, Мелник, Копривщица, старата част на Созопол, Ковачевица, Трявна.

Против промените са в звеното за културните ценности във Върховната касационна прокуратура, от което ще изпратят и официално становище срещу промените.

Промените в закона бяха одобрени от правителството на 10 октомври и вече са в парламента за първо четене.

В Закона за културното наследство от 2009 г. е записано, че резерватите могат да бъдат само археологически.

През годините обаче са били обявявани различни видове резервати - освен археологически, архитектурни, исторически, градоустройствени, етнографски, туристически. Така от 2009 г. положението на резерватите, които не са археологически, е висящо. Въпреки неяснотата до момента е важал старият им статут на резервати според съответните постановления на правителството от годините на обявяването им.

Със сега инициираните промени вече няма да се водят за резервати и да се ползват със специална защита. Те ще имат статут на групови недвижими ценности с категория "национално значение" и за тях според измененията ще се прилага най-висока степен на защита по реда на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2012 в 13:23

Ааа, случайно да оправят батака с "културните паметници", дето ги чакат да рухнат, за да строят там? Нееее.

18.10 2012 в 11:35

Реставрация и строителство са две различни неща. Никой досега не е спирал никого да реставрира стара къща. Не е правено. С разрешение за строителство пак няма да се прави. Но ще се строи!

18.10 2012 в 09:35

Е да ама и старите хубави къщи ги няма... 80% от красивите къщи вече се разпадат няма пари да ги оправят или не искат да ги оправят. Едно време като деца влизахме на сякъде. Сега всичко е дупка и се разпада. Миналия месец се прибирах и ми стана жално как къщи с история стоят като развалини ... Честно казано ако с това разрешение за строителство се пооправят нещата нямам нищо против .

18.10 2012 в 09:24

Е, какво пък? Като отидете в Пловдив и посетите Стария град, не ви ли липсва нещо? Липсва я! Няма ни Кауфланд, ни Мол! Къде да си пийнеш кафето, къде да си купиш картофи?