София №1 по красота? Само ако си министър или мечтател

Последна промяна на 24 октомври 2012 в 15:04 4901 3

СНИМКА: СЕРГЕЙ АНТОНОВ
СНИМКА: СЕРГЕЙ АНТОНОВ

 "За да обещаеш, че София скоро може да стане най-хубавия град в Европа, трябва да си или съвсем отнесен мечтател, или български министър на културата", се казва в статия на "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитирана от Дойче веле.

 Чужденците трудно биха могли да свържат София с някаква определена представа. Поради което не е никак чудно, че сега градът се опитва да си придаде по-ясен профил, пише познавачът на региона Франк Щир.

 София е симпатично градче с компактен център, предразполагащ към разходки, и с безкрайни предградия, ефектно обрамчени от високи планини. Но за да обещаеш, че българската столица скоро може да стане "най-хубавия европейски град", трябва да си или съвсем отнесен мечтател, или български министър на културата, гласи ироничният коментар на Щир. Авторът е особено впечатлен от амбициозните планове на Вежди Рашидов да реформира основно музейната среда в София, включително и чрез създаването на така наречения "български Лувър".

 Наскоро министърът на културата представи нова революционна идея - Националният исторически музей, подслонен сега в бившата резиденция на Тодор Живков в Бояна, да бъде пренесен в центъра на София - там, където археолозите разкриват останките от римското селище Улпия Сердика и от средновековния Средец. "Ако това ни се удаде, няма да има по-хубав европейски град от София", убеден е Рашидов. Неговото намерение е да превърне бившия образцов магазин от социалистическо време ЦУМ в исторически музей. Привърженик на тази идея е и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров: "Нито Лувърът, нито Ермитажът се намират така близо до останките от някой античен град", казва Димитров.

 В края на август председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу лично откри новата линия на софийското метро, чийто строеж бе финансиран предимно с европейски средства. Намерените при строежа археологически ценности сега са изложени в 12 витрини на станция "Сердика 2", а в преддверието й са интегрирани основите на една базилика. И ларгото е със съвсем нов облик, пише по-нататък Щир. "Сега то е приятна градска част с пейки за отдих и саксии с цветя. Голям овален отвор дава възможност на пешеходците да хвърлят поглед към историческите пластове от римска Сердика."

 "Всъщност дори София да се реши да разкрие и Западната порта, и преториума, това пак няма да я превърне в най-хубавия град на Европа. Но пък може да е плюс в кандидатурата й за културна столица на Европа през 2019 година, а и значително да повиши привлекателността на града като туристическа цел", заключава Франк Щир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!