ГЕРБ си присвои заслугите за майчинските

Елица Мартинова 05 юни 2013 в 13:39 2851 7

Димитър Главчев Снимка: БГНЕС
Димитър Главчев Снимка: БГНЕС

ГЕРБ са доволни, че на първото заседание на Министерски съвет е прието тяхното предложение за увеличаване на обезщетението за гледане на дете. Това заяви в парламента Светлана Ангелова от ГЕРБ.

"Удовлетворени сме, че на първото заседание на МС се прие нашето предложение за увеличаване на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст от 240 на 310 лв. от 1 юли, както предложихме ние от ПГ на ГЕРБ, а не от 1 октомври, както беше проектът на Сергей Станишев", каза Ангелова.

"Явно, че програмното правителство на Орешарски започва да изпълнява социалните обещания и социалната програма на ГЕРБ, за което много се радваме. Надявам се, че занапред от "Коалиция за България" и техните партньори от ДПС и "Атака" ще изпълняват нашата социална програма, както ние предлагаме", допълни още Ангелова.

Към самохвалството на Ангелова се присъедини и колегата й Димитър Главчев. По думите му социалистите следват програмата на ГЕРБ не само в социалната сфера.

"Не само социална, а въобще програмата на ГЕРБ, Това имаме предвид, когато казваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Когато се изпълнява програмата на ГЕРБ, ние ще подкрепяме колегите, които са в момента мнозинство. Същата подкрепа ще покажем и когато се откажат от проекта АЕЦ "Белене". Подкрепихме и замразяването на депутатските заплати, как да не го подкрепим, като това беше наша инициатива в началото на миналия парламент", каза Главчев. Той подчерта, че ако КБ продължават в същия дух, винаги ще имат подкрепата на ГЕРБ.

OFFNews припомня, че въпросът с майчинските бе една от най-спорните точки в началото на миналия декември, когато 41-вото Народно събрание обсъждаше Закона за бюджета на държавното и обществено осигуряване. Тогава с гласовете на ГЕРБ парламентът попари надеждите на майките за увеличение на обезщетенията. Бившите управляващи бяха категорични, че майките са приоритет за тях, но в бюджета за 2013 г. няма достатъчно средства. Твърдият отказ на ГЕРБ предизвика редица протести от страна на майките. Един от дебатите с властта майките проведоха на кръгла маса, на която се изправиха  именно срещу Димитър Главчев, който тогава оглавяваше икономическата комисия към парламента. След опита за диалог с него майките стигнаха до заключението, че "за щастливи кокошки пари в бюджета има, но не за българските деца - не". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews